8 feng shui tipp a pihentető alvásért
2024-06-13
8 feng shui tipp a pihentető alvásért

8 feng shui tipp a pihentető alvásért

Néhány évvel ezelőtt a jóga, a méregtelenítés és a feng shui olyan kifejezések voltak, amelyeket csak az igazi ezoterikusok értettek. A dolgok változnak, avagy minden folyik, ahogy a feng shui megfogalmazza. Az egészséges és tudatos életmód, a keleti filozófia mára mára szélesebb körben is ismertté vált és ezzel együtt a feng shui irányzatának is kiszélesedett a rajongótábora. A feng shui eredete az idők homályába vész. Az egész ókori kínai tudomány, így a feng shui is, azon a feltételezésen alapul, hogy a kozmikus energiák behálózzák és irányítják életünket, az egész földet, az egész univerzumot, és ezen energiák áramlása szabályozható. Ez az energia, az úgynevezett csí, az emberi testben is áramlik.  Ott befolyásolható például akupunktúrával. A feng shui a csí áramlásának felismeréséről és megváltoztatásáról szól az otthonokban, kertekben és tágabb környezetünkben.
Ebben a cikkben 8 javaslatunk van arra, hogyan optimalizáljuk és tegyük akadálymentessé az energia áramlását a hálószobában.  
 

1. Világos színű bútorok, sallangmentes berendezés

A hálószoba a pihenés és a kikapcsolódás helyszíne. A feng shui szerint ennek a helyiségnek (is) világosnak és szellősnek, felesleges dísztárgyaktól mentesnek kell lennie. Egy-két lebegő fehér polc pár dísztárggyal éppen elegendő dekoráció. Részesítsük előnyben a világos színű, lekerekített formavilágú bútorokat, a kárpitozott ágyat és a lágy esésű függönyöket. Ha egy mód van rá, a gardróbszekrényt ne a hálóban helyezzük el, mert igazi csí gyilkosnak minősül. Ha nincs más lehetőségünk, mindenképpen világos színű és zárt, átlátszatlan ajtajú hálószoba szekrényt válasszunk.  
 

2. Indirekt fény, hangulatvilágítás

A különböző fényforrások igazi hangulatvarázslók. A hálószobában különösen szükség van a mennyezeti világításon túl apró, helyi fényforrásokra is. Például az ágy melletti, búrával ellátott olvasólámpa minden hálószoba elengedhetetlen tartozéka. Egy fehér állólámpa vagy asztali lámpa is minden berendezéshez illik. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, válasszuk mindig az egyszerű formákat és a semleges színeket.


 

3. A kevesebb több

Általánosságban a hálószoba berendezésére is elmondható, hogy a kevesebb több. Ez egyébként a feng shui egyik alaptétele. Szabaduljunk meg a felesleges, nem használt tárgyaktól, mert blokkolják az energia áramlását, egyszerűen rosszul érezzük magunkat egy zsúfolt, rendetlen lakásban. Nem kell hinni benne, elég kipróbálni és megtapasztalni a változást. Gondoljuk át, hogy milyen dolgokra van igazán szükségünk, a többitől szabaduljunk meg. A könnyedség érzetét fokozza, ha előnyben részesítjük a finom pasztell árnyalatú, mobil, könnyű anyagú bútorokat. Például a bambusz polc előnyben.
 

4. Az ágy a középpont

A hálószobában az ágy a legfontosabb bútordarab. Egy jó matrac és gerincbarát ágyrács garantálja a jó alvást. A jó matracon a megfelelő méretű, hátat jól alátámasztó, minél természetesebb anyagokból készült modelleket értjük. Egy kétszemélyes ágy esetében ez egy minimum 160x200 matracot jelent. Az ágy minősége mellett a feng shui szerint az is legalább ilyen fontos, hogy HOL van az ágyunk. A következők instrukciókból igyekezzünk minél többet megvalósítani.
  • Az ágy ne „lebegjen” a szoba közepén, a fejvége egy szilárd fallal érintkezzen, mivel ez védelmet, erőt és biztonságot jelent.
  • A falban lehetőség szerint ne legyenek víz- vagy fűtéscsövek, mert a kellemetlen zaj megzavarja álmunkat.
  • Az ágyat ne helyezzük pontosan az ajtó és az ablak közé, vagy két egymással szemben lévő ablak közé, mert ott túl erős a csí áramlása, ami negatív hatással lehet az alvás minőségére.


 

5. Ne legyen semmi az ágy felett

A képeket, polcokat vagy szekrényeket ne akasszuk közvetlenül az ágy feje fölé. Ezek leszakadásától való félelem öntudatlanul is nyugtalanít minket, megterheli álmunkat. A legjobb, ha ezt a falat teljesen üresen hagyjuk.
 

6. Kerüljük a tükröződést

Szeretne tükröt a hálószobádba? Nem ajánljuk. A tükör egy kiváló eszköz az energiaáramlás fokozására például zegzugos, apró helyiségekkel teli folyosókon, az alaprajzból kiugró helyiségekben. Hálószobába azonban nem ajánljuk, főleg nem az ággyal szemben. A tükröződés túl sok csít generál, ami a házasságok egyensúlyának megbillenését, egy harmadik fél megjelenését eredményezheti. A biztonság kedvéért tiltsunk ki a hálószobából minden tükröződő felületet (pl. lámpabúra, dekoráció stb.). Az egész alakos tükör legjobb helye a folyosón van, de szigorúan nem pontosan a bejárati ajtóval szemben! Ez az elrendezés ugyanis egyenesen visszaveri a bejárati ajtón belépő csít.
 

7. Ne a hálóban tartsuk nagyméretű szobanövényeinket

A nagy szobanövények éppúgy, mint a csobogó szobaszökőkutak túl sok csít generálnak, ezért a feng shui szerint nem tartoznak a hálóhelyiségbe. Jobb, ha hálószobába apró növényekkel, kövekkel, kagylókkal, a zöld szín alkalmazásával hozzuk be a természetet.
 

8. Zárjuk ki a napsugarakatA napsugárzás csít termel, amiből a hálószobában a feng shui szerint kevesebb is elegendő. Amire az ellazuláshoz, nyugodt alváshoz szükségünk van, az a csend és a sötétség. Ha a nap hosszú ideig közvetlenül az ágyra süt, az olyan mértékig telítődhet energiával, hogy igencsak nehezen fogunk tudni elaludni benne. Éppen ezért nagyon fontos, hogy vastag függönnyel vagy redőnnyel optimálisan sötétítsük be a hálószobát. Minél sötétebb és vastagabb, annál jobban kizárja a fényt. Egy fekete függöny például ideális választás a sötétítéshez.
 

9. Pasztell falszínek

Melyik falszín ideális a mély, pihentető alváshoz? A halvány, pasztell színek tökéletesek a hálószobába. Nem javasoljuk az élénk színeket, amilyen a vörös vagy a narancssárga, mert nagy felületen alkalmazva energetizálnak, a nyugalom ellenében hatnak.