Ha a LED veLED, ki lenne elLenED?! Avagy a LED mennyezeti lámpa, a LED refletkor a ledes lámpa, a ledes tükör, a LED tükör erényei
2024-05-27
Ha a LED veLED, ki lenne elLenED?! Avagy a LED mennyezeti lámpa, a LED refletkor a ledes lámpa, a ledes tükör, a LED tükör erényei

Ha a LED veLED, ki lenne elLenED?! Avagy a LED mennyezeti lámpa, a LED refletkor a ledes lámpa, a ledes tükör, a LED tükör erényei

 
A ledes technológia mára átvette a vezető szerepet a világítás területén. Akár LED mennyezeti lámpa, LED reflektor, ledes lámpa, ledes tükör, LED tükör termékre gondolunk, a dióda mindenhol ott van. Nézzük, mely tulajdonságainak köszönheti a LED nagy népszerűségét!

A LED mennyezeti lámpa, a LED reflektor, a ledes lámpa, a ledes tükör, a LED tükör elsőszámú erénye: az energiahatékonyság

A LED-lámpák körülbelül 50 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos izzólámpák, fluoreszkáló és halogénlámpák. Mindez jelentős energiaköltség-megtakarítást eredményez, különösen a huzamosabb ideig égő világítású terekben. A LED-ek a fényt is meghatározott irányba irányítják, ellentétben a hagyományos izzókkal, amelyek minden irányban fényt és hőt bocsátanak ki. Ez az irányított világítási képesség csökkenti a fény- és energiapazarlást.

Meghosszabbított élettartam

Az izzólámpás világítással ellentétben a LED-ek nem „égnek ki” vagy nem hibáznak, csupán idővel elhalványulnak. Ez a tulajdonságuk mind a mennyezeti LED lámpa, LED reflektor, a ledes lámpa, mind a ledes tükör, a LED tükör termékek esetében érvényes. A minőségi LED-ek várható élettartama 30 000–50 000 óra vagy még hosszabb, a lámpa vagy a lámpatest minőségétől függően. Egy tipikus izzólámpa csak körülbelül 1000 órát bír ki. Egy hasonló kompakt fénycső 8000-10 000 órát.

Hűvös működés

A LED-ek szeretik a hideget, ellentétben a fénycsövekkel. Alacsony hőmérsékleten nagyobb feszültségre van szükség a fénycsövek beindításához, és csökken a fényáram. Ezzel szemben a LED teljesítménye az üzemi hőmérséklet csökkenésével nő. Ezáltal a LED-ek természetes módon illeszkednek a hűtött vitrinekhez, fagyasztókhoz és hűtőterekhez a kültéri alkalmazásokon kívül

Tartósság

A mennyezeti LED lámpa, LED reflektor, ledes lámpa, ledes tükör, LED tükör termékek törésállók. Magyarán nagymértékben ellenállnak a rezgéseknek és egyéb hatásoknak. A hagyományos világítás általában üveg vagy kvarc külsőben található, amely érzékeny lehet a sérülésekre. A LED-ek viszont általában nem használnak üveget, ehelyett áramköri lapra vannak felszerelve. Továbbá forrasztott vezetékekkel kötik össze, amelyek bár érzékenyek lehetnek a közvetlen ütésekre, de nem jobban, mint a mobiltelefonok.

Azonnali bekapcsolás

A legtöbb fénycsöves és HID lámpa nem ad teljes fényerőt a bekapcsolás pillanatában. Sok esetben három vagy több percre van szükség a maximális fénykibocsátás eléréséhez. A LED mennyezeti lámpa, a LED reflektor termékek azonban szinte azonnal 100 százalékos fényerővel világítanak, és nincs késleltetés. Nemkülönben a ledes tükör, a LED tükör megoldások. Ez előnyös lehet áramszünet után, vagy bármikor, amikor kint még sötét van.

Irányíthatóság

A fluoreszkáló világítási rendszerek szabályozhatóvá tétele több százezer forintot is igénybe vehet. A LED-ek azonban, mint félvezető eszközök, alapvetően kompatibilisek a vezérlőkkel. Egyes LED-ek akár a fénykibocsátás 10 százalékára is tompíthatók, míg a legtöbb fluoreszkáló lámpa csak a teljes fényerő 30 százalékát éri el. A LED-ek folyamatos, nem fokozatos fényerő-szabályozást is kínálnak (ahol a 100-ról 10 százalékra való áttérés egyenletes és zökkenőmentes, nem lépcsőzetes).

Nincs IR vagy UV sugárzás

Az izzólámpák által felhasznált teljesítmény kevesebb mint 10 százaléka válik látható fénnyé. Az energia nagy része infravörös (IR) vagy sugárzott hővé alakul. A túlzott hő és ultraibolya sugárzás (UV) égési veszélyt jelent az emberekre és az anyagokra. A LED-ek gyakorlatilag nem bocsátanak ki IR- vagy UV-sugárzást. A LED-es világítástechnológiák gyors fejlődése és a kilátásban lévő további fejlesztések a költségek csökkenését és a LED-ek megbízhatóságának növekedését eredményezték.

Végszó

A LED-ek számos ok miatt söpörték le a hagyományos világítási piacot. De különösen a meghosszabbodott élettartamuk, a csökkent energiafogyasztásuk és az alacsonyabb karbantartási igényük miatt népszerűek. A DOE becslése szerint 2030-ra a LED-es világítás évi 190 terawattóra villamos energiát takaríthat meg/világ. Ez 15 milliárd dollárnak felel meg. Kell ennél több?