Sosem gondolta volna! Ezért fontos a virágok, a fűmag növekedéséhez a virágföld, a műtrágya!
2024-05-30
Sosem gondolta volna! Ezért fontos a virágok, a fűmag növekedéséhez a virágföld, a műtrágya!

Sosem gondolta volna! Ezért fontos a virágok, a fűmag növekedéséhez a virágföld, a műtrágya!

A virágok, pláne a frissen elvetett fűmag nem maguktól nőnek – csak a gaz nő magától. Vagyis a kertészeknek mindent meg kell tenniük ezek egészségét elősegítendő. Szerencsére ebben nagy segítségünkre siet a virágföld, a műtrágya. Nézzük, mit kell ezekről tudni!

A virágföld szerepe a fűmag, a virágok növekedésében

A virágföld egyfajta nappaliként szolgál a virágok, az elvetett fűmag számára. Mi kell ahhoz, hogy otthon érezzük magunk a négy fal között? Legyen elegendő hely és lehetőség a pihenésre, és ne legyen túl hideg vagy túl meleg. Ugyanez vonatkozik a virágföld termékekre is: megtámasztják a gyökereket, és biztosítják, hogy a virágok, a fűmag sarj fűszálak szilárdan álljanak. Ezenkívül vizet és tápanyagokat tárolnak, és elegendő légüreggel rendelkeznek, hogy biztosítsák a levegő keringését a gyökerek körül.

Miről ismerszik meg a minőségi virágföld?

A jó virágföld elegendő tápanyagot tartalmaz, amely az adott növényfajtához igazodik, és az első néhány hét tápanyagszükségletét fedezi. A minőség másik jele a pH-érték. A talajban lévő tápanyagokat a növények, a virágok, a fűmag – sarj fűszálak csak megfelelő pH-érték esetén tudják felvenni. Ügyeljen a talaj konzisztenciájára. A kiváló minőségű virágföld termékek egyenletesen elkeverednek, és érintésre laza, de stabil részecskékké morzsolódnak. Ha más nem, egy szagteszt segíthet. A jó virágföldnek olyan szaga van, mint az erdő talajának, és nem szabad bűzös vagy dohos szagúnak lennie.

Miből áll a virágföld?

Mivel minden növénynek egyedi igényei vannak, a különböző virágföld termékek különböző összetevőket tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a virágföldnek nagyon eltérő tulajdonságai lehetnek. Megkülönböztetünk fizikai, biológiai és kémiai tulajdonságokat.
Fizikai tulajdonságok
 • Szerkezet és stabilitás
 • Pórustérfogat
 • Vízkapacitás
 • Levegőztető kapacitás
Biológiai tulajdonságok
 • Kártevőktől mentes
 • Gyommagtól mentes vagy kevés benne
 • Patogén organizmusoktól mentes
Kémiai tulajdonságok
 • PH érték
 • Sótartalom
 • Tápanyag tartalom
 • Pufferelés
A fizikai és biológiai tulajdonságokat a virágföld alapja határozza meg; ez lehet például komposzt, humusz vagy tőzeg. Más anyagok, például agyagásványok, kvarchomok vagy perlit hozzáadása javíthatja a tulajdonságokat, és a különböző növények igényeihez szabhatja azokat. Például a mész szabályozza a pH-értéket, míg a műtrágya hosszú távon látja el tápanyaggal a növényeket. Ezért vásárláskor ügyeljen a virágföld összetételére.  Most nézzük, mit kell tudni a műtrágya kapcsán!

A műtrágya szerepe

A virágok, a fűmag szárba szökkenéséhez természetesen műtrágya is szükségeltetik.  A műtrágya serkenti az új növekedést, a terméshozamot. A növények növekedéséhez három fő makrotápanyag szükséges: a nitrogén (N), a foszfor (P) és a kálium (K).
Ha számokat lát a műtrágya zsákon, azok a nitrogén (N), a foszfor (P) és a kálium (K) tömegszázalékát jelentik. A számok NPK sorrendben szerepelnek. Például egy zsák 10-10-10 műtrágya 10% nitrogént, 10% foszfort és 10% káliumot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy minden 100 kg műtrágya után 10 kg tápanyag jut mindegyik összetevőből.
Az első szám a nitrogén, amely hozzájárul a lombozat, a szár és a levelek növekedéséhez és egészségéhez. A foszfor elengedhetetlen tápanyag a gyökérfejlődéshez, valamint a virágok terméshozamához. A kálium hozzájárul a növény általános egészségéhez, javítja a fűmag szárazság- és stressztűrő képességet, a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
Az otthoni kertészek számára többféle műtrágya áll rendelkezésre, beleértve a vízben oldódó folyékony, száraz lassan felszabaduló granulátumokat. Mindegyiknek más az alkalmazási aránya és gyakorisága. Vegye figyelembe a növények sajátos igényeit és növekedési szakaszát. A magas nitrogéntartalmú műtrágya a legjobb a virágok leveleinek növekedéséhez, míg a magasabb foszfor- és káliumtartalom a fűmag – fűszál egészséghez járul hozzá.
Egyszóval a megfelelő műtrágya és virágföld szavatolja a virágok, a fűmag optimális növekedését. (Bár csak szükséges, de nem elégséges feltétele a sikernek.)