A zuhanykabin, a zuhanytálca, zuhanyfal üveg kiválasztásának titka
2024-05-27
A zuhanykabin, a zuhanytálca, zuhanyfal üveg kiválasztásának titka

A zuhanykabin, a zuhanytálca, zuhanyfal üveg kiválasztásának titka

A higiénia és a kényelem szempontjából a zuhanykabin (zuhanyfal, zuhanyfal üveg) hozzá a zuhanytálca ideális választás lehet. Könnyű belépés, könnyű tisztántartás, a zuhanyzás gyors és egyszerű, ráadásul helytakarékos megoldás is. A zuhanykabin (zuhanyfal, zuhanyfal üveg) és a zuhanytálca kiválasztása során fontosak az alapvető funkciók meghatározása, a megfelelő típus kiválasztása és a fülke építése, felszerelése.

A zuhanykabin helye

Először is, döntsük el, hogy hová szeretnénk telepíteni a zuhanykabin megoldást. Általában a fürdőszobában kap helyet, de akár fitness teremben vagy uszodában is elhelyezhető. A helyiség funkciójától, elrendezésétől és esztétikai szempontoktól függően választhatunk a különböző elhelyezési módok közül. A leggyakoribb megoldások közé tartozik a sarokban elhelyezett fülke, a beugróban elhelyezett fülke vagy akár a falhoz simuló, önállóan álló zuhanyfal üveg.
Bármelyik elrendezés mellett döntünk, a zuhanykabin alapvetően három fő szerkezeti elemet tartalmaz: a zuhanyfal felületet, zuhanytálca elemet és a vízelvezető berendezést.

A zuhanyfal üveg, a zuhanytálca kiválasztása

A határoló zuhanyfal felületeket a fülke elhelyezésétől függően téglából vagy más falazóelemekből készítik, amelyeket festéssel, csempézéssel vagy üvegmozaikkal burkolnak vízállóvá téve. Érdemes megemlíteni, hogy egyes falrészek cseréjével dekoratív és praktikus megoldások születhetnek.
A fülke alsó része maga a " zuhanytálca". Anyagát tekintve újra választás elé kerülünk.
Az egyik lehetőség az akril (speciális műanyag), melynek felülete érdesített és áttetsző. Ez a könnyű, meleg érzetet nyújtó anyag általában megfelelő árfekvésű is. A másik lehetőség a 3 vagy 5 mm vastag biztonsági zuhanyfal üveg. Ez hideg, kemény, elegáns és fényes anyag, mely nem karcolódik, és teljesen átlátszó felületeket is lehet belőle készíteni. A biztonság zuhanyfal üveg anyagból készült fülkék általában a magasabb árkategóriába tartoznak.

A zuhanykabin alakja, az ajtó nyitásának módja

Az anyagtól függetlenül a zuhanyfülkék alakja és az ajtók nyitásának módja nagy változatosságot mutat. A négyzetalapú fülkék például nyílhatnak kétszárnyú ajtóval, széles, biztonságos belépési lehetőséget biztosítva, vagy helytakarékos módon, kisebb nyílással, nyílhatnak a sarok irányából látható lamellák segítségével. De az egy oldalról látható fülkék között is találunk lamellás vagy harmonikaajtókat. Hasonló megoldásokat kínálnak az orcikkalapra emelt fülkék is. Itt is megtalálhatók egymásra tolható lamellák vagy a kétszárnyú ajtókat idéző kivitelek. Egyes fülkéknél az ajtóelemek zárását mágnesek segítik, megakadályozva ezzel a víz kiszivárgását.

Tisztíthatóság

Fontos szempont lehet a zuhanykabin megoldások tisztíthatósága. Aki átlátszó üveg zuhanyfal ajtót választ, számoljon azzal, hogy a víz okozta foltokat rendszeresen törölni kell, különben az elegancia helyett a fülke rendetlenség érzetét kelti majd. Az egymásra csúszó lamellák között, az ajtók nyitott állapotában a víz lassabban szárad, ami kedvez a penészgombáknak és algáknak. Ezért itt is fontos a rendszeres takarítás. Érdemes a konkrét típus kiválasztásánál ezekre a szempontokra rákérdezni.

A talp és a felső rész kapcsolata

A zuhanykabin felső részének mindig követnie kell az alsó rész, vagyis a talp alakját. Ezért ezeket az elemeket összhangban kell kiválasztani vagy megépíteni egymással. A talp lehet beépített, csempével vagy üvegmozaikkal burkolt, közepén összefolyóval. A másik lehetőség a beépített talp alkalmazása. Ez a beépített talp könnyen tisztítható, mivel beépítése egyszerű, és a talp stabil. Formájuk nagyon változatos lehet. Használatuk során és a beépítés során figyelembe kell venni, hogy ne érje olyan ütés, amely sérülést okozhat, mert a sérülést nem lehet javítani. A legelterjedtebbek az acéllemezből készült, zománcozott talpak. Ezek beépítése egyszerű, és áruk kedvező. A használat során enyhe mozgás jelentkezhet, és hidegnek érezhető az anyag. Csak erős ütés következtében pattanhat le a zománc, de utána a talp nem javítható. Egyre népszerűbbek az akrilból készült talpak is. Az anyag meleget sugároz, ezért kevésbé érzik hidegnek. Az ilyen talpak változatos formájúak lehetnek. Beépítésüknél ügyelni kell arra, hogy ne karcolódjanak, és használatuk során is óvatosan kell bánni velük, csak karcolásmentes tisztítószerekkel tisztíthatók. Nagy előnyük, hogy a karcolások javíthatók polírozással.