Belátásgátló kerítés a kíváncsi tekintetek ellen
2024-07-10
Belátásgátló kerítés a kíváncsi tekintetek ellen

Belátásgátló kerítés a kíváncsi tekintetek ellen

 Ki szereti, ha napozás közben az utcáról bámulják? Vagy ha csak a szomszéd tekintetétől kísérve tudja meginni reggeli kávéját a teraszon? Gyakran nem egyszerűen csak körül akarjuk keríteni a telküket, hanem legalább ilyen hangsúlyos elem a magánélet és a magánszféra biztosítása is. Egy belátásgátló kerítés megakadályozza az értéktárgyaik utcáról való megpillantását is, de eltakarhatjuk vele a szomszéd düledező tárolóját vagy komposzthalmát is. A magánszféra iránti igény még hangsúlyosabb lehet, ha a kert közvetlenül egy közúttal határos.

Tömör vagy nem tömör?

A teljesen tömör, átlátszatlan kerítés telepítése - például téglából, betonból vagy fa panelekből – erősen meggondolandó.
Ezzel nem csak a kertbe való belátást akadályozzuk, hanem a kilátást is. Hamarosan börtönben érezhetjük magunkat a saját kertünkben. Ha jól kijövünk a szomszédokkal, és szívesen beszélgetünk a kerítésen keresztül, akkor sem tanácsos egybefüggő magánfalat emelni.
Sok esetben azonban nincs szükség teljesen tömör, átláthatatlan kerítésre. Kevésbé végletes megoldás, mégis intimitást nyújt, ha bizonyos kritikus pontokon megakadályozzuk a belátást a kertbe vagy a teraszra. A moduláris térelválasztó kerítésrendszereknek köszönhetően különböző elemek integrálhatók.
Variálhatjuk például az átlátszó vagy tömör elemeket, telepíthetünk belátásgátló hálót, gyorsan növekvő, futó növényeket egy apácarács kerítésre vagy mellé, vagy akár PVC csíkok befűzésével is átláthatatlanná tehetjük kerítésünket teljesen vagy részben. Végül, de nem utolsósorban az átlátszatlan kerítés bizonyos fokú szélvédelmet is nyújt.

Lehetőségek belátásgátló kerítésre

Belátásgátló kerítések egyedi, előre gyártott elemenként is kaphatók, amelyeket csak össze kell illeszteni, és természetesen a földbe kell rögzíteni. Különböző magasságok lehetségesek, valamint kapuk, pergolák és átjárók beépítése. A különböző kialakítások és stílusok sokfélesége lenyűgöző. Alapvetően még a legszokatlanabb kerti stílushoz is megtaláljuk a megfelelő kerítést, amely tökéletesen kiemeli a hangulatot.  Lehet önállóan is domináns dizájnelem a színekkel és a stílussal, vagy akár észrevétlenül eltűnhet a háttérben. Érdekes extrák, mint például a LED-es talajfényszórók még jobban kiemlhetik a modern (pl. fából készült) kerítés látványát.
 

A kerítések minőségi kritériumai

Egy belátásgátló kerítésnek sokat kell kibírnia. Ellen kell állnia az erős szélnek és az időjárásnak, és nem szabad, hogy azonnal kidőljön, ha nekimegyünk. És mindezt sok éven át! Dióhéjban: ha a kerítésről van szó, a minőség a legfontosabb, mind az alapanyagok, mind a kivitelezés tekintetében. Nem mindegy, hogy az elemek tűzőgéppel egyszerűen össze vannak tűzve vagy rozsdamentes acélcsavarokkal szilárdan össze vannak csavarozva. Milyen fafajtát használtak? Milyen vastagok a keretek? Mindenesetre azt javasoljuk, hogy a valódi minőséget, időtálló kivitelezést válassza.
 

Milyen anyagokból készülhet belátásgátló kerítés?

Amint már említettük, belátásgátló kerítés sokféle kivitelben kapható. Ez nemcsak a stílusokra és a méretekre vonatkozik, hanem természetesen az anyagra is. Itt is meggyőző a választék. Minden anyagnak megvannak az erősségei, stílusjegyei, amelyek egy-egy adott életstílushoz kötik.
  • Az eredeti, természetes megjelenés barátai szívesen választanak fából (akác, fűzfa, bambusz stb.) készült kerítést. Ezek általában nem túl drágák, de rendszeres karbantartást, felületkezelést igényelnek, hogy a fa természetes színe ne szürküljön el.
  • Okos alternatíva lehet itt a WPC-ből készült kerítés: teljesen természetes fa megjelenésű, de nem kell olajozni, és rendkívül időjárásálló. A polirattanból vagy PE fonott anyagból készült - a kültéri pihenőbútorokból ismert - típusok szintén nagyon vonzó megjelenésűek és időjárásállóak.
  • Az üvegből készült belátásgátló panelek szintén 100%-ban időjárásállók, teljesen szélállók, és átlátszó és átlátszatlan, homokfúvott változatban is kaphatók.
  • A műanyagból készült kerítések erős színeikkel, nagy ellenálló képességükkel, tartósságukkal és rendkívül könnyű karbantarthatóságukkal nyűgöznek le.
  • A HPL-lapokból készült kerítések robusztusak és nem igényelnek különösebb gondoskodást.
  • Az alumínium kerítések viszont a nagyfokú időjárásállóságot és stabilitást alacsony súllyal ötvözik. Különösen az alacsony karbantartást igénylő modern anyagok, mint az alumínium, az üveg, WPC stb. tökéletesen illeszkednek a modern, elegáns, sallangok nélküli életstílushoz.

Mi a helyzet a kerítések élettartamával és karbantartásával/tisztításával?

Anyagtól függően általában eltérő élettartamra számíthatunk. A műanyagból, üvegből, alumíniumból vagy HPL-ből és polirattanfonatból készült belátásgátló kerítésekkel tartós minőségbe fekteünkt, amelyet nem befolyásol az időjárás. Ez korlátozott mértékben érvényes a robusztus WPC-re is. A tisztítás a fentiek esetében szintén egyszerű.
A fából készült kerítések tartóssága a fafajtától és a kerítés kezelésétől függ, például a rendszeres tartósítószeres favédelem megsokszorozza az élettartamot. A szakszerű telepítés elengedhetetlen a tartósan káros nedvesség felhalmozódásának megelőzése érdekében. Bizonyos növények közelsége nedves mikroklímát, szennyeződések lerakódását és algásodást okozhat (ez utóbbiak azonban speciális zöldfelület-eltávolítókkal, enyhe szappanos vízzel és kefével könnyen eltávolíthatók). Rendszeres ápolással azonban nagyon sokáig élvezhetjük a fából készült kerítés természetes szépségét!