Megfizethetetlen a cement ár, a gipszkaron ár, az OSB lap ár? Akár több millió forintot spórolhat néhány egyszerű trükkel!
2024-06-05
Megfizethetetlen a cement ár, a gipszkaron ár, az OSB lap ár? Akár több millió forintot spórolhat néhány egyszerű trükkel!

Megfizethetetlen a cement ár, a gipszkaron ár, az OSB lap ár? Akár több millió forintot spórolhat néhány egyszerű trükkel!

Aki építkezik, tudja, hogy a cement ár, a gipszkarton ár, az OSB lap ár az egész országban egyenletesen jó magas. Azonban van egy két trükk, melyek segítéségével sokat faraghatunk a kiadásainkból. Nézzük, melyek ezek?

Miért magas a cement ár, a gipszkarton ár, az OSB lap ár és többi építőanyag költsége?

Az idei évben a cement ár, a gipszkarton ár, az OSB lap ár és a többi építőanyag költsége tovább növekedett. Miért?
  • Háború Ukrajnában
  • Covid utóhatások
  • Infláció
  • Környezeti tényezők
  • Gyenge forint
  • Túlpörgetett lakáspiac
E tételek következtében cement ár, a gipszkarton ár, az OSB lap ár soha nem látott nagyságot ért el. De mit tehetünk, ha szeretnénk kordában tartani a költségeket?

Segítsünk magunkon!

Akár szívós barkácsoló vagy, akár csak egy ecsettel van dolgod, valószínűleg kiválaszthatsz néhányat a teendők listáján szereplő feladatok közül. A vállalkozók átlagosan 20 000 forintot keresnek óránként, így ha a munka egy részét maga végzi el, megtakarítja az összes munkaerőköltsége

Szerezze be az anyagokat saját kezűleg!

Amikor olyan cikkekről van szó, mint a építőanyagok, gyakran olcsóbb lehetőségeket találhat egyedül, mint a vállalkozón keresztül. Ha van a közelben tüzép, érdemes egy kirándulást megejeteni, és megnézni, mit kínálnak. Lehet, hogy olcsóbb lesz cement ár céduláján, a gipszkarton ár céduláján, az OSB lap ár céduláján lévő összeg, mintha a vállalkozó intézi.
Ne várjon addig, amíg a projekt elkezdődik, és eldönti, mit fog és mit nem fog egyedül beszerezni. Ehelyett a projekt megkezdése előtt üljön le a vállalkozóval, és nézze végig a költségvetést soronként. Győződjön meg arról, hogy mikor lesz szükségük az egyes cikkekre a helyszínen, milyen méretekre van szükség, és mit fedeznek a munkaerőköltségek.

Nem muszáj leszerződni az első szembejövő vállalkozóval

Ha szívesen nekikezdene valaminek, csábító, felvenni az első vállalkozót, akit utunkba fúj a szél. A árajánlat bekérés az alap. Bár inkább öt árajánlatra van szükség ahhoz, hogy valóban képet kapjon az cement ár, a gipszkarton ár, az OSB lap ár tekintetében. Ez a fajta versenyeztetés a hitelfelvétel során is sok pénz megspórolását eredményezheti.

Törekedjünk az energiatakarékos technológiák beépítésére

Ha minden hónapban pénzt takaríthat meg az energia- és vízszámlákon, azt a pénzt visszaforgathatja. Vagyis akkor megtérülhet az olyan dolgokra fordított előzetes befektetés, mint a dupla réteg OSB, gipszkarton lap. Pld. ha újjáépíti a konyháját, fontolja meg a készülékek Energy Star és WaterSense modellekre való cseréjét. Még az olyan egyszerű környezetbarát választások is, mint a víztakarékos lámpatestek a konyhában és a fürdőszobában, segíthetnek. Mégpedig a közüzemi számlák csökkentésében, és az építési projekt megvalósításában.

Szervezettség mindenek előtt!

A váratlan akadozások további költségeket jelenthetnek, ezért tartsa be az építkezés ütemtervét. Ha saját maga szerzi be az anyagokat, a gipszkarton, az OSB lapot, a cementet, vigye azokat a helyszínre, Győződjön meg róla, hogy tudja, hogy háza mely részeit kell mentesíteni a bútoroktól, és gondoskodjon erről a dolgozók érkezése előtt. Nem költséghatékony drága dolgozókat fizetni azért, hogy ott álljanak, miközben edényeket takarítanak ki a konyhából, hogy új ablakot vághassanak a falba.

Építkezés szezon előtt

Sok iparághoz hasonlóan az építőiparnak is minden évben mozgalmas és lassú időszakai vannak. 4-5 százalékot takaríthat meg a projekt elindításával, amikor a vállalkozók általában lassúak – karácsony után Egy szezonálisabb projektnél, például egy tetőnél, akár 10 százalékot is megtakaríthat, ha télen végzi a munkát. Nemcsak pénzt takaríthat meg, de a szezonon kívüli időszakban jobb szolgáltatást is kaphat vállalkozóitól. Mivel a vállalkozók kevésbé elfoglaltak, több idejük van arra, hogy találkozzanak Önnel. Így megválaszolják kérdéseit, és soronként átnézzék a költségvetést, hogy megtudják, hol takaríthat meg pénzt.
Egyszóval a fenti tanácsok betartásával a cement ár, a gipszkaron ár, az OSB lap ár tekintetében sokat faraghatunk a kiadásainkon.