Villeroy and Boch, Hansgrohe, Ferro csaptelep, Kludi csaptelep? Így válassz olyan csaptelepet, ami mindenkit lenyűgöz!
2024-06-24
Villeroy and Boch, Hansgrohe, Ferro csaptelep, Kludi csaptelep? Így válassz olyan csaptelepet, ami mindenkit lenyűgöz!

Villeroy and Boch, Hansgrohe, Ferro csaptelep, Kludi csaptelep? Így válassz olyan csaptelepet, ami mindenkit lenyűgöz!

Villeroy and Boch, Hansgrohe, Ferro csaptelep, Kludi csaptelep. Megannyi márkás termék, de mégis mi alapján döntsünk köztük?

Középpontban a csaptelep

Ha belépünk egy jól és ízlésesen berendezett, szépen szerelt fürdőszobába, azonnal rabul ejt minket a csillogó szerelvények látványa. Gyakorlati funkciójuk mellett valóságos ékkövei a vizes helyiségeknek. Ragyogásukkal fokozzák a tisztaság érzetét. Bár csak kevéssé szembetűnők, sok közülük megbújik a berendezési tárgyak alatt, a beépített bútorelem ajtaja mögött, sőt a falban is. Mégis éppolyan hasznosan működnek, mint fénylő társaik.

A Villeroy and Boch, a Hansgrohe, a Ferro csaptelep, Kludi csaptelep modellekről és a többi csaptelep megoldásról általában

Az ideális állapot az lenne, ha lakásunkat és fürdőszobánkat is szakemberrel terveztetnénk meg. Biztosak lehetnénk benne, hogy berendezési tárgyaink családunk kényelmét és ízlésvilágát tükrözik. Sajnos gyakorlatban ez nem mindig így történik. Sokszor gyötrelmes, kompromisszumokkal terhes döntések sorozata áll előttünk. A választást könnyítik, hogy a beépítés szempontjából fontos méretek, csatlakozások Európában ma már egységesek. Magyar szabvány is rögzíti ezt, az MSZ EN 200. A szabvány előírja többek között, hogy a szerelvények ilyen minőségű anyagok felhasználásával készülhetnek. A szerelvények anyaga például csak sárgaréz lehet. A felhasznált tömítés élelmiszer-egészségügyi szempontból megfelelő legyen. Megfelelően kell gondoskodni a felhasznált ötvözet minőségéről is. Előírások vannak, hogy mennyi vizet kell adniuk a szabványban rögzített nyomáson stb.
Magyarországon csak hatósági engedéllyel lehet szerelvényeket forgalomba hozni. Az engedély megadásának feltétele a fent leírt szabványnak való megfelelés. Vásárláskor győződjünk meg, hogy a termék rendelkezik-e forgalomba hozatali engedéllyel. Minden csaptalaphoz mellékelni kell magyar nyelvű vásárlói tájékoztatót. Ebben meg kell nevezni a gyártót (forgalmazót), röviden ismertetni a műszaki paramétereket, csatlakozó méreteket. Itt kell szerepelni az engedély számának is. Gondosabb gyártók feltüntetik, hogy meghibásodás esetén a vásárló hova forduljon (szervizhálózat). Csak jogtiszta szerelvényeket vásároljunk. Ez azért is fontos, mert a csaptelepekre 1 év garanciális kötelezettség vonatkozik. Fontos tudnivaló, hogy a jogszabályi megfogalmazás szerint a garanciális idő kezdete a vásárlás napja, melynek igazolása a vásárló kötelessége. Tehát a vásárlást igazoló számlát őrizzük meg. Lehetőség szerint ne a kész, berendezett fürdőszobához keressünk csaptelepeket, hanem már a tervezés első lépéseinek megfelelően harmonikus egységet képezzenek a csempével, kiegészítő berendezésekkel. Ha a választást nőkre bízzuk, biztosak lehetünk, hogy esztétikus csaptelepeket vásárolunk. Ha férfiakra, műszakilag kifogástalanokat. A kettő ötvözete vezet majd megfelelő eredményre. Néhány jó tanács a kiválasztáshoz.

A csaptelep kiválasztás szempontjai

Amikor csaptelepet választunk, az anyagi lehetőségeink gyakran meghatározzák, milyen kategóriájú termékek közül választhatunk. De vajon jó döntés-e mindig a legolcsóbb csaptelepet megvenni? Egyértelműen nem. Az olcsó ár gyakran a silány minőséget és a gyenge technikai tartalmat takarja. Ráadásul az olcsó, nem márkás, nem Villeroy and Boch, Hansgrohe, Ferro csaptelep, Kludi csaptelep termékek mögött a megfelelő szervizhálózat és pótalkatrész-utánpótlás sem biztosított. Ha egy csaptelep túl olcsó, az okkal gyanússá teszi a terméket. De ugyanígy rejthetnek buktatókat a túl drága csaptelepek is. Érdemes-e tehát csak a jól csengő nevet megvennünk? Összehasonlítva más termékekkel, megfelelő arányban állnak-e a szolgáltatások a borsos árral? Egy másik apró szempont, hogy a fürdőszobánk többi tartozéka illik-e az általunk kiválasztott csaptelephez.
Az esztétikum is fontos szempont, amikor csaptelepet választunk. Gondoljunk csak bele, hogy évekig naponta több alkalommal is kénytelenek vagyunk olyan tárgyat nézni, ami zavar minket. Mindig ügyeljünk a teljes fürdőszoba összhangjára. Akár egy rusztikus stílusú csaptelep, modern vonalú kiegészítőkkel soha nem fog harmonizálni. A csaptelepek esetében kiemelkedő fontossággal bírnak az esztétikai szempontból a fogantyúk, kezelőkarok. Ugyanazon szerelvénytestnek teljesen más összhatást kölcsönöznek. Vannak már olyan gyártók, pld a Villeroy and Boch, a Hansgrohe, a Ferro csaptelep, Kludi  csaptelep előállítói, akik fogantyú nélküli csaptelepeket forgalmaznak, és az igényeinknek megfelelő kezelőelemet választhatunk hozzá. A csaptelepek hagyományos, krómozott felületű kivitelén kívül már megjelentek a piacon a festett, illetve aranyozott (arany hatású) megoldások is. Ezek valóban nagyon elegánsak, de vannak gyenge pontjaik. A festett kivitelek sajnos sosem lesznek olyan szépek, mint ahogy a boltban voltak (a festék réteg könnyen lepattogzik mechanikai igénybevétel során).
Egyszóval ha a Villeroy and Boch, a Hansgrohe, a Ferro csaptelep, a Kludi csaptelep termékek között a fenitek szellemében választunk, nagyot nem tévedhetünk.