A gázár-horror idén is folytatódik, bár amíg villany van, nincs gáz, ha tudjuk: az elektromos fűtőpanel, a radiátor, avagy a split klíma fűt-e hatékonyabban?
2024-06-27
A gázár-horror idén is folytatódik, bár amíg villany van, nincs gáz, ha tudjuk: az elektromos fűtőpanel, a radiátor, avagy a split klíma fűt-e hatékonyabban?

A gázár-horror idén is folytatódik, bár amíg villany van, nincs gáz, ha tudjuk: az elektromos fűtőpanel, a radiátor, avagy a split klíma fűt-e hatékonyabban?

Elektromos fűtőpanel, radiátor, avagy split klíma – ez egy olyan döntés, amely gyakran felmerül tökéletes fűtési megoldást kereső vásárlók körében. Míg az elektromos fűtőpanel, radiátor kézenfekvő választásnak tűnhet a hűvösebb hónapokra, a fordított ciklusú klímaberendezések számos előnnyel rendelkeznek. Mégpedig olyanokkal, amelyek gyakran hatékonyabbá és eredményesebbé teszik őket.

Split klíma vs fűtőpanel, radiátor – a különbségek

Annak érdekében, hogy némi betekintést nyújtsunk az elektromos fűtés a split kílma közötti vitába, vessünk egy pillantást ezek különbségeire.
Az elektromos fűtőberendezés az elektromos energiát (azaz elektromosságot) hőenergiává alakítja. Az elektromos fűtőberendezések elektromos áramot vezetnek át egy ellenálláson, hogy az elektromos áramot hőenergiává alakítsák.
Összehasonlításképpen: a fordított ciklusú klímaberendezés, avagy split klíma egy hőszivattyú, amely szabad hőt vesz fel a kinti levegőből, és leadja azt a helyiségbe. Fordított hűtési ciklussal működik, amelynek során egy hideg folyadékot, úgynevezett hűtőközeget vezet át egy külső tekercsen. Mégpedig azért, hogy felszívja a hőt a külső levegőből. A hűtőközeget egy kompresszor szivattyúzza le a kamrákon keresztül egy kondenzátorba. Ez felmelegíti a levegőt, miközben összenyomja, és így forró levegőt hoz létre. Ezt a forró levegőt ezután egy ventilátor keringeti a helyiségben. Ha ez a folyamat befejeződött, a hűtőközeg folyadékká hűl, és a ciklus újraindul.

A split klíma előnyei és hátrányai

Sokoldalú, energiahatékony és olcsón működtethető, nem csoda, hogy a fordított ciklusú klímaberendezések népszerű fűtési lehetőségek. Íme néhány, a split klímaberendezések számos előnye közül.
 • Rendkívül energiatakarékos. Valójában a fordított ciklusú klímaberendezések háromszor hatékonyabbak, mint az elektromos fűtőberendezések, radiátorok, fűtőpanelek. Mivel az elektromos fűtőberendezések az elektromos energiát hővé alakítják, egy az egyhez teljesítmény-hő ​​arányuk van. Vagyis minden két kW hőre 2 kW elektromos teljesítményre van szükség. Összehasonlításképpen: a fordított ciklusú klímaberendezés képes elnyelni a hőt a kinti levegőből. Így minden 2 kW hőre 0,6 kW elektromos teljesítményre csökkenti a villamosenergia-igényét.
 • Lehetővé teszi a fűtést és a hűtést, így sokoldalúbb lehetőség az elektromos fűtőberendezéseknél.
 • Egyenletesen oszlatja el a levegőt a helyiségben.
 • A termosztát vezérlése biztosítja, hogy a túlmelegedés ne vesszen el áramot.
 • A beépített időzítők azt jelentik, hogy a légkondicionáló beállítható úgy, hogy 30 perccel azelőtt bekapcsoljon, hogy reggel megszólal az ébresztő. Kevesebb mint napi 15 forinétrt kikelhet az ágyból egy meleg szobába.
 • A modern, fordított ciklusú klímaberendezések jellemzően légtisztító szűrőkkel rendelkeznek, hogy megakadályozzák a por és egyéb allergének keringését a helyiségben. Így jó választásnak bizonyulhat asztmás és allergiás betegek számára.
 • Hosszú élettartamú, átlagos élettartama akár 20 év.
Hátrányok
 • Bár nem jelentős, van néhány árnyoldala a split klíma termékeknek, amelyeket fontos szem előtt tartani. Kimondottan:
 • Telepítésüket szakembernek kell elvégeznie.
 • A külső egység ronthatja otthona esztétikai értékét, attól függően, hogy hol van elhelyezve.

Az elektromos fűtőpanel, radiátor előnyei, hátrányai

A fordított ciklusú légkondicionálással ellentétben az elektromos fűtőberendezések csak egy dolgot végeznek, és általában több energiát igényelnek. Ha azt tervezi, hogy télen a legtöbb nap használja a fűtést, a hátrányok valószínűleg meghaladják az előnyöket.
Előnyök
 • Viszonylag kicsik, és a vásárolt típustól függően a ház körül mozgathatók.
 • Önálló egységként kapható, és nem igényel telepítést.
 • Alacsony karbantartási költség.
Hátrányok
 • Magas energiafogyasztás, háromszor több energia felhasználása, mint a fordított ciklusú klímaberendezések esetében ugyanazon hőteljesítmény érdekében.
 • Egyenetlen hőeloszlás, ami azt jelenti, hogy radiátor, a fűtőpanel közelében gyakran meleg van, a helyiség többi részében pedig hideg. A fűtés kikapcsolása után a helyiség gyorsan lehűl.
 • Biztonsági problémákat okozhat. Például egy 2 kW-os elektromos fűtőberendezés túlterhelheti az elektromos áramköröket (különösen a régebbi házakban), ami tüzet okozhat. A fűtőtest közelében lévő magas sugárzó hő miatt a közeli anyagok, például ruházat vagy függöny is meggyulladhat.

Fűtés és légkondicionáló költsége – melyik a nyerő?

Mivel az áramárak továbbra is jelentős költséget jelentenek a legtöbb háztartás számára, valószínűleg azon töpreng, hogy melyik opció a nyerő. Kiemelkedő energiahatékonyságuknak köszönhetően a split klímaberendezések lényegesen olcsóbbak, mint elektromos fűtésű társaik.
Összefoglalva, a split klíma fűtési feladatkörben jobba teljesít, mint az elektromos radiátor, az elektromos fűtőpanel. Győzzön hát a jobbik!