Egynyári és évelő virágok gyommentesítése: gyomirtó készítménnyel töltött permetező vagy rotációs kapa segítségével essünk-e neki a munkának szárazság idején?
2024-06-21
Egynyári és évelő virágok gyommentesítése: gyomirtó készítménnyel töltött permetező vagy rotációs kapa segítségével essünk-e neki a munkának szárazság idején?

Egynyári és évelő virágok gyommentesítése: gyomirtó készítménnyel töltött permetező vagy rotációs kapa segítségével essünk-e neki a munkának szárazság idején?

Az ültetés utáni száraz időjárás sok aggodalomra ad okot, beleértve a gyomok hatását az egynyári és évelő virágokra, növényekre. Sok permetező segítségével kihordott gyomirtó szer elveszíti hatékonyságát a száraz időszakokban. Szerencsére a herbicidek hatékonyságának tudatosítása és a mechanikus gyomirtó intézkedések, a rotációs kapa csatasorba állítása azonban változást hozhat.

A permetező segítségével kiszórt gyomirtó szerepe, jelentősége

A permetező mindig kéznél van, de milyen gyomirtó szerrel töltsük fel, ha szerenténk az egynyári és évelő virágok egészségét elősegíteni?

Beültetés előtt kiszórt herbicidek

Ezeket ültetés előtt alkalmazzuk, és a talajba keverjük. Akkor működnek a legjobban, ha:
  • a terméket a gyártó által ajánlott mélységig egyenletesen elkeverjük a talajjal;
  • a talaj nedvességtartalma megfelelő a bedolgozás befejezése után.
Ha a talaj csak enyhén száraz, a bedolgozott gyomirtó szerek általában megfelelően működnek. Ritkán olyan száraz a szezon, hogy-e  kezelések sikertelenek. Valódi aszályban azonban előfordulhat, hogy nem adnak elfogadható gyomirtó teljesítményt. Ezért készüljön fel a művelésre, ha gyomok jelennek meg.
Kikelés előtti gyomirtó szerek
Ezek teljes mértékben a csapadéktól függenek a termék "aktiválása" után. A csapadék a vegyszert a talaj felső felszínébe mossa, ahol a gyommagok kicsíráznak. A megfelelő gyomirtó hatás eléréséhez azonban a magágy elkészítése után 10-14 napon belül esőnek kell esnie. Csapadék nélkül ezek a gyomirtó szerek általában még akkor sem képesek elfogadható gyomirtást adni, ha valódi szárazság nem alakul ki. Ezért a mechanikai gyomirtás – a rotációs kapa használata -  kritikussá válhat az az egynyári és évelő virágok, növények ültetést követő heteken belül.

A rotációs kapa előkerülése

A rotációs kapa elpusztítja a megfogant, de még ki nem kelt gyomokat. Ezek a gyomok a "fehér gyökér" fejlődési szakaszában vannak. A gyomok kikelése után a rotációs kapa használat kevésbé hatékony. A rotációs kapa segít a gyomirtó szernek a felső talajfelszínen való elterülésében. Így ha eső esik, a gyomirtót az évelő virágok mellett leselkedő gyompalánták gyorsan felszippantják, és remélhetőleg elpusztítják. Ha az első rotációs kapálást követő hét napon belül nem esett, készülhet. Mégpedig a következő körre rotációs kapával, hogy elpusztítsa a gyomok következő generációját.

A gyomok szárba szökkenése utáni gyomirtó szerek

A posztemergens gyomirtó szerek szintén alulteljesítnek száraz időben. Ezek a kezelések akkor működnek a legjobban, ha a gyomok aktívan növekednek. Ha a gyomokat a megfelelő talajnedvesség hiánya sújtja, a vegyszeres védekezés hatásossága csökken. Ha úgy dönt, hogy posztemergens gyomirtó szereket alkalmaz nagyon száraz körülmények között ügyeljen arra, hogy az évelő virágok termésében sérülések következhetnek be. Vagyis a gyomirtás gyenge lesz.

A rotációs kapa újabb körös előkerülése

Minden esetben készüljön fel arra, hogy a rotációs kapálást követően egyszer vagy kétszer még egyszer rotakapázni kell. Egyes termelők tévesen úgy vélik, hogy a talaj több nedvességet veszít a művelés során. De ne feledje, hogy a gyomok minden nap vizet juttatnak a légkörbe, amikor a területen tartózkodnak. Minél tovább élnek a gyomok, annál nagyobb a talajnedvesség elvesztése, a növény számára elérhetetlen, és annál nehezebb kiirtani. Ezért mindig bölcs döntés a gyomnövények korai irtása. Az első műveléskor a növénynek legalább háromszor olyan magasnak kell lennie, mint a gyomoknak. A kultivátort nem kell néhány cm-nél mélyebbre állítani a gyomok eltávolításához.
A fenti szabályok betartásával az évelő virágok szárazság idején is megtarthatják jó formájukat. Csak permetező, gyomirtó és rotációs kapa kell és kész is.