Hello vinyl padló, laminált padló, viszlát porszívó!
2024-06-03
Hello vinyl padló, laminált padló, viszlát porszívó!

A laminált padló, a vinly padló tisztítása – akár porszívóval, akár porszívó segítsége nélkül is

A vinyl padló tisztítása viszonylag problémamentes, és kis mennyiségű rendszeres karbantartást igényel. Kövesse az alábbi tippeket és tanácsokat, hogy padlója a lehető legjobban nézzen ki:
 • A laza törmeléket, port és szennyeződést rendszeresen el kell távolítani a vinyl padló, a laminált padló felületéről. Ez megtehető puha kefével is. Bár ha ragaszkodunk porszívó szolgálataihoz, a koszt nagyon rövid idő alatt kiszívathatjuk, akár Erika, akár más típusú porszívó birtokosai vagyunk.
 • A vinil padló nem nedvszívó, ami azt jelenti, hogy a folyadékok tócsákban gyűlnek a felületre. Ez károsíthatja a padlót, ha hosszú ideig ottmarad, csúszásveszélyt is jelenthet Ön és családja számára. Azonnal törölje le a kiömlött anyagot, és egy jól kicsavart felmosóval vagy nedves ruhával mossa le. Győződjön meg róla, hogy teljesen felszáradt a nedvesség, mielőtt újra rálép az anyagra. A meleg víz és egy könnyű szappan általában elegendő a foltok eltávolításához. Ugyanakkor olyan termékek, mint a szódabikarbóna, szintén hasznosak lehetnek a kemény foltok ellen.

Milyen tisztítószerek használhatók biztonságosan a vinyl és laminált padlókhoz?

Nem minden vegyszer alkalmas vinil/laminált padlón való használatra. Mindig olvassa el a tisztítószer címkét, mielőtt felhordná a felületre. Győződjön meg arról is, hogy a termékek háziállatok és gyermekek számára biztonságosak. Ha lehetséges, válasszon természetes összetevőket. Soha ne használjon súrolószert vinil padlón, mert ez maradandó károsodást okozhat a felületen.

Hogyan kezeljük a foltokat a vinil padló, a laminált padló felületén?

Kezdje azzal, hogy egy fehér nedves ruhával/melegvízzel tisztítsa meg a felületet. Ezután használjon vinil padlótisztítót, amelyet szaküzletekben vásárolhat. A vinil padló, a laminált padló színétől és kialakításától függően a következő vegyszereket használhatja a foltok eltávolítására:
 • Fehérítő (vízzel hígítva) – étel vagy ital által okozott makacs foltok kezelésére
 • Alkohol – erősebb foltok esetén.
Hogyan távolítsuk el a tintafoltot a vinilről, a lamináltról?
 • Keverjen össze 1 rész fehérítőt 4 rész vízzel.
 • Áztasson be egy tiszta ruhát az oldatba.
 • Helyezze az átitatott rongyot a folt tetejére 1 órára.
 • A foltot alaposan öblítse le vízzel, és hagyja megszáradni.
 • Ha szükséges, ismételje meg a folyamatot!
Hogyan lehet eltávolítani a fűfoltokat a vinilről, a lamináltról?
 • Ne hagyd leülepedni a foltot!
 • Törölje le a felesleges talajt és füvet.
 • Vágjon félbe egy citromot, és tegye közvetlenül a foltra, és finoman dörzsölje.
 • Törölje le a területet egy vízzel átitatott ruhával, hogy eltávolítsa a maradék citromlevet.
 • Törölje szárazra egy tiszta papírtörlővel, vagy dörzsölje száraz puha törülközővel.
 • Ha szükséges, ismételje meg a folyamatot!
Szempontok a karbantartáshoz
Mielőtt elkezdené a bútorok beköltöztetését a helyiségbe, győződjön meg róla, hogy eltávolított minden törmeléket. Tartsa távol az éles tárgyakat a felülettől. Gondoskodjon róla, hogy minden bútorlába sima, karcmentes. Illesszen filchuzatokat a görgőkhöz és a lábakhoz, hogy még puhább párnázatot biztosítson. Soha ne tolja, húzza a nehéz bútorokat a padlón. Ha a vinil huzamosabb ideig érintkezik gumival, kémiai reakciót vált ki, amely tartós sárga foltot hagy. Az ilyen foltok nem távolíthatók el tisztítással, ezért fontos, hogy a vinil padló ne érintkezzen tartósan a gumival.

Végszó

A vinil és laminált padló egyik fő előnye, hogy a víz soha nem károsítja a minőségét. A fa padlóval ellentétben a lakástulajdonosoknak nem muszáj a padlójukon felhasználható víz mennyiségét minimalizálni, hogy megőrizzék a lenyűgöző megjelenést. Ez csak az egyik oka annak, hogy a vinil padló praktikusabb alternatíva a piacon jelenleg kapható számos egyéb padlóburkolattal szemben. Ugyanis a vinil, a laminált padló különösen kevés karbantartást igényel, és nagyon egyszerűen – porszívó nélkül is – tisztán tartható.