Helytakarékos megoldások tárolók berendezéséhez
2024-06-06
Helytakarékos megoldások tárolók berendezéséhez

Helytakarékos megoldások tárolók berendezéséhez

Ki ne szeretne egy különálló és tökéletesen szervezett tárolóhelyiséget, ahol helyet kaphatnak azok a jellemzően nagyméretű dolgok, amelyeket többnyire csak kerülgetünk és pakolászuk otthonainkban egyik helyről a másikra.  Az álló porszívó, a seprű, a vasalódeszka, a ruhaszárító, az aluminimum létra, az ásványvizes flakonok, a karácsonyi és húsvéti díszek. Nincsen helyük, többnyire a fürdőszoba vagy kamra sarkába állítva, a szekrényekből kidőlve rontják az összképet és borzolják az idegeinket. Egy kamra, spejz - a szerencséseknél, akik rendelkeznek ilyesmivel - sokféle mindennapi tárgy tárolására kínál lehetőséget. Éppen ez az, ami néha annyira megnehezíti a helyiség optimális felosztását és elrendezését. A legnagyobb tárolóhelyiség sem használható jól, ha reménytelenül túlterhelt és nem optimális az elosztása, berendezése.  
Ezt egyetlen módon orvosolhatjuk. Előre gondoljuk át, hogy milyen funkciót fog betölteni a raktárhelyiség, és milyen tárgyakat kell tárolni benne. A tárolási megoldásokat a tárolandó tárgy méretéhez igazodva kell kialakítani. De milyen lehetőségeink is vannak a tárolásra?

Polcok

A nyitott polcok egy csapásra rengeteg tárhelyet biztosítanak a tárolóhelyiségben, és könnyedén felépíthetők egészen a mennyezetig. Ami az anyagokat illeti, választhatunk az olcsóbb laminált bútorlap, a jobb minőségű tömörfa vagy porszórt fémpolcok és polcrendszerek között.


A nehezen vagy rosszul használható területek is kihasználhatók polcokkal. Nincs szükség egyedi gyártású beépített szekrényre. Egyszerű moduláris megoldásokkal vagy egy készen kapható lépcsős polccal a tér – még a ferde tetőterekben is – optimálisan kihasználható.
Tipp: A világos mennyezetek és polcok vizuálisan megnövelik a helyiséget. A tárolóhelyiségek könnyen tisztítható felületei, mint például járólap, laminált padló vagy linóleum kiválóan alkalmasak padlóburkolatként.
 

Keskeny helyekre gurulós tárolók

Egy zegzugos, régi házban gyakran vannak olyan apró terek, amelyek kreatív tárolási megoldásokat igényelnek. Egy ilyen lépcső alatti fülke vagy kémény melleti beugró a megfelelő berendezési tárgyakkal akár kis tárolóhelyiségként is használható például tisztítószerek, élelmiszerek tárolására. A kis teret optimálisan kihasználják fali polcok, kosarak és a mély helyekhez ideális gurulós tárolók.


Plédek, ágytakarók, nagyméretű textilek használaton kívül könnyen hozzáférhető módon tárolhatók például kihúzható szennyestartókban is.
Tipp! Igencsak megkönnyítjük az életünket, ha a mosógépet egy kihúzható gurulós mosógép alátétre állítjuk.  Gyerekjáték lesz így a padló felmosása és az esetleges szerelési munkálatokat is megkönnyíti.

Az áttekinthetőség érdekében - dobozok és ládák

A kosarak, ládák és dobozok a tárolás sokfunkciós alapdarabjai, amelyek számos anyagban, formában és méretben kaphatók. Méretazonosság esetén függőlegesen könnyedén egymásra rakhatók, vagy polcokba is elhelyezhetők.

Tipp! Az átlátszó műanyag dobozok gyors áttekintést biztosítanak, megkönnyítik a keresést és a rendezést.
Tipp! A papírdobozok olcsók, könnyűek, sokféle méretben rendelkezésre állnak. Összehajtva kis helyet foglalnak, újrahasznosíthatók. Viszont a műanyag dobozzal ellentétben nem átlátszók, ezért a saját dolgunkat könnyítjük meg, ha mindig ráírjuk a dobozokra a tartalmukat.
Tipp! Nem kell mindenért pénzt adni! A zöldségeseknél beszerezhető fa gyümölcstartó rekeszek otthon is jó szolgálatot tesznek. Megfelelő a méretük, könnyűek, erősek, jól szellőznek, rakásolhatók. Ha azonos típusú ládákat gyűjtünk össze, esetleg le is festjük őket, a látvány is megfelelő lesz. Ugyanez a helyzet a kartondobozokkal. Egyes üzletekben, üzletláncokban igen jó minőségű, egyszerű (fehér, barna) megjelenésű dobozok ingyen is elkérhetők. Sokszor örülnek is nekünk, ha megszabadítjuk őket a „hulladéktól”. Pár kedves motívumot ráfestve igazán erős és esztétikus tárolókra tehetünk szert – ingyen.

Forrás és inspiráció: https://www.schoener-wohnen.de/