Kenyértartó római tál halhatatlan módra – avagy a csalfa Vénusz és az Orion kenyérsütő esete
2024-08-15
Kenyértartó római tál halhatatlan módra – avagy a csalfa Vénusz és az Orion kenyérsütő esete

Kenyértartó római tál halhatatlan módra – avagy a csalfa Vénusz és az Orion kenyérsütő esete

Kenyérsütő, kenyértartó, római tál, orion kenyérsütő – kevesen tudják, hogy e dolgok között klasszikus összefüggés van. Nézzük csak meg közelebbről!

Kenyérsütő, kenyértartó, római tál, Orion – az isten szerelmére, miről van szó?

Aki evett friss, házi tésztát, már nem ugyanaz az ember, mint aki előtte volt? Nagymama tojásos diós tésztáját elég volt egyszer látni, hogy a bolti „tésztára” rá se bírj soha többet nézni? Kenyér dettó. Akkor egy tésztakészítő vagy kenyérsütő gép a jó ízű étkezések biztos megváltása lesz, mert könnyen isteni fogásokat teremthetsz. Ha jól választasz! Szerencse, hogy a jobb webáruházak kínálatában minőségi és változatos pl – Orion kenyérsütő - gépeke találhatsz. Mindössze néhány kattintásért - vagy néhány csomag bolti tészta/kenyér áráért cserébe! Add meg az étvágyaknak, ami az étvágyaké, a pénztárcádnak, ami a pénztárcádé most! Ne felekedkezz meg a római tál, a kenyértartó alkalmatosságokról sem!

Az isteni fogás: kenyértartó római tál halhatatlan módra – avagy a csalfa Vénusz és az Orion kenyérsütő esete

Nem is gondolnád elsőre, hogy egy jól sikerült házi tésztán, kenyéren mennyi minden múlhat!
Íme, egy ékes példa a tésztakészítő géppel készült tészta rafinált felhasználási módjai közül egyre - egyenesen a római istenek köreiből!
A szakács a féltékeny Vulcanus isten, vendégek a csalfa Vénusz és az éhes-hős Mars.
Miután a kovácsisten tudomást szerez a neje folytatólagos félrelépéséről, a római tál mellől felállva:
 „…veszti eszét és mit művész-keze mível, a munkát ejti le. Sok vékony lánc-szálat kezd kalapálni, s hurkokat és hálót, finomat, mit a szem sose láthat. Művénél lengébb lengő lenszál se lehetne, sem, mi tetőkről csüng lefelé, fonadéka a póknak. S hajlást s érintést követővé, tette ügyessé. Mesterien kerevetje köré teregette e szálat. Hitvese jött, meg a kéjelgő hős véle az ágyba, s ekkor az elmés férj által kieszelt fonalakba, hév ölelés közben lekötözve, belégabalyodnak” (kOvidius: Methamorphoses)
Hogy ezek a „lánc szálak”, „finom hurkok” és „fonalak” pontosan milyen tésztát – spaghettit, sphagettinit, maccheronit, kenyeret?- jelentenek, nem tudjuk. Ahogy azt sem, hogy vajon ragadt-e a jó paszta, azért gabalyodtak bele a csaló istenek, vagy annyira jól laktak vele, hogy moccani sem bírtak. Az viszont biztos, hogy a tészta, a kenyér– ha friss -, örök!

Nincs az a munka, ami ne érné meg, ha a végeredmény úgyis téged igazol!

Persze, a tésztakészítő, kenyérsütő eszközök nem garantálják a fenti és ahhoz hasonló fortélyos trükkök megvalósíthatóságát. De abban biztos lehetsz, hogy a friss, házi tésztát, kenyeret mindenki nagy örömmel látja – és még nagyobb örömmel fogyasztja!
Maradtak még kételyeid, hogy megéri-e házi tésztakészítéssel, kenyérsütéssel foglalatoskodod? Nem tudod, miért kellene egy új pl. Orion kenyérsütő gépbe beruháznod -, alább bemutatjuk a házilag készült kenyerek, tészták legfontosabb erényeit!

3+1 tény, amit biztosan nem gondoltál volna a házilag készült friss tésztáról!

Nézzük, mi az, ami különbséget tesz tészta és tészta – vagyis friss (házi) és száraz (bolti) közt!
A friss tészta kifőzve kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmaz, mint a száraz. Hihetetlen? Pedig igaz!
A frissen készült tészta gyorsabban megfő, mint a bolti. Egészen pontosan kb. fele annyi idő alatt– tehát a tészta készítéséhez szükséges idő nem veszteség, mert főzéskor visszahozza az „árát”!
Mivel a friss tésztának sokkal intenzívebb az íze, sokkal kevesebb feltét is elég rá – márpedig a feltét hízlal elsősorban, nem a tészta…
A házi tésztában lévő tojás üdvös hatását a tészta küllemére és tápanyagtartalmára nézve nem lehet eléggé hangsúlyozni. A tojás vitaminokat, proteineket és egyéb nélkülözhetetlen ásványi anyagokat kölcsönöz az egyébként nem túl tápanyagdús lisztnek és víznek. Ugyanakkor a tojás a tészta színéről és egyenletes textúrájáról is gondoskodik – és ugye a látvány legalább olyan fontos része az élménynek, mint az íz! Ezért is fontos a tálalás, tehát a kész anyagot tanácsos minőségi kenyértartó alkalmatosságban szervírozni.