Jók a programok, de a kerti pavilon, a sörpad megvilágítása nem az igazi? Íme néhány tipp a kültéri lámpa, szolár lámpa optimális elhelyezéséhez
2024-06-12
Jók a programok, de a kerti pavilon, a sörpad megvilágítása nem az igazi? Íme néhány tipp a kültéri lámpa, szolár lámpa optimális elhelyezéséhez

Jók a programok, de a kerti pavilon, a sörpad megvilágítása nem az igazi? Íme néhány tipp a kültéri lámpa, szolár lámpa optimális elhelyezéséhez

A kerti pavilon, főleg ha benne sörpad is rendelkezésre áll a közös üléshez, sok öröm forrása. Azonban sötétben legfeljebb csak bujkálni lehet – élvezni az életet világosban lehet. Szerencsére a a kültéri lámpa pláne a szolár lámpa típusok nagy segítségünkre lehetnek az optimális fényviszonyok megteremtésében.

Kerti pavilon, benne sörpad – de hol, hogyan helyezkedjen el a kültéri lámpa, a szolár lámpa?

A kerti pavilon falába illesztett vagy a burkolaton lévő beépített/kültéri lámpa testek megvilágítják a a területet. Így kényelmes tartózkodási hellyé teszik esténként és éjszakánként. A kültéri világítás terén számos lehetőség kínálkozik. Egy másik megoldás a sötét estékre a szolár lámpa. A LED-es lámpákat el lehet helyezni az utak mentén, hogy megvilágosítsák a sétányokat
Ha a kerti pavilon területén elektromos aljzatok/a szerkezetbe beépített aljzatok vannak, több opció is nyílik. A felfűzött kültéri lámpa megoldások, vagyis fényfüzérek könnyű megoldást jelentenek a sötét estékre. A függesztett lámpák egyedülálló és szórakoztató módját jelentik annak, hogy a kerti pavilont olyan ragyogással ruházza fel, amire szüksége van. Fényfüzéreket és egyéb kültéri lámpa megoldásokat vásárolhat a helyi lakberendezési boltban, vagy kreatívkodhat, és elindíthatja saját szabadtéri barkácsprojektjét!
Persze, a szolár lámpa, a kültéri fényfözér melett „hagyományos” módszerek használatát is tanácsos lehet megfontolni. A tűzgyújtás pld fantasztikus módja annak, hogy fényt vigyen be kerti pavilon területére/környékére. A pavilon környezetében elhelyezett tűzhely tökéletes megoldás a nap korai végére. A tűz nemcsak fényt ad, hanem meleget is, amit biztosan értékelni fog a hűvös éjszakákon a sörpad felületén ücsörögve. Az óvatos tűz a kültéri lakóterek felfűtésének a legjobb módja a hűvösebb évszakokban. A tűzrakóhely kialakítása gyors és egyszerű, a lehetőségek pedig végtelenek.

Néhány további szempont a megvalósításhoz

Mielőtt világítást szerel fel a pavilonba, először fontolja meg, hogyan kell majd táplálni azt, és tervezze meg a teljes vezetékrendszert. Több lehetőség is van. Választhat földalatti vezetékezést is – ez különösen jó választás, ha éppen most kezdi az építkezést, vagy a kertjében egy nagyobb felújítást tervez. A kábelek rejtve maradnak, ami nemcsak esztétikusan néz ki, hanem véd az esetleges sérülésektől. Sőt, az olyan külső tényezőktől is, mint az eső, szél vagy állatok. A második, egyszerűbb módszer, különösen a környezet frissítésekor, a felső telepítés létrehozása. A kültéri lámpák mozgatása vagy eltávolítása a dekoráció megváltoztatásakor határozottan egyszerűbb az ilyen típusú telepítéssel.
Ne feledje azonban, hogy az otthon használt hosszabbító kábelek összekapcsolása nem megfelelő módja a pavilon áramellátásának. Természetesen választhatja a legegyszerűbb ideiglenes megoldást is, és használhat speciálisan erre a célra kialakított kerti hosszabbítókábeleket – ezek akár 50 méter hosszúak is.
A behatolás elleni védelem (IP) besorolása és a kültéri körülményekhez való alkalmasság feltétlenül megfontolandó szempont. A lámpáknak legalább IP44-es besorolásúnak kell lenniük, ha szabadban használják és csapadéknak vannak kitéve - egy sörpad közelében sörnek, köpéseknek, vizeletnek. Ez azt jelenti, hogy ellenállnak az 1 mm-nél nagyobb tárgyaknak és minden oldalról beáramló víznek. Ez biztosítja, hogy az eső ne tudjon bejutni a belsejébe és meghibásodást okozzon. Ezen kívül ellenőrizze, hogy egy adott termék milyen fokú ellenállással rendelkezik. Ehhez az IK paramétert használjuk egy 01-től 10-ig terjedő skálán – minél nagyobb a szám, annál jobb.
Egyszóval ha a fentiekben foglaltakat betartja, a kerti pavilon, a sörpad, a legszebb fényben tündökölhet majd.