Kis medence történet a kezdetektől napjainkig
2024-05-24
Kis medence történet a kezdetektől napjainkig

Kis medence történet a kezdetektől napjainkig

Víz nélkül nincs élet, vagy ha van, nem olyan, és ez a tétel évezredek óta ismert az emberiség előtt. A legtöbb ősi civilizáció víz közelben fejlődött ki praktikus okokból (öntözés), mely praktikus okok a mítoszok világában is leképeződtek. Ezért a vallások gazdagok a vízre utaló referenciákban. Az úszási, fürdési célokat szolgáló medence eme ősi civilizációk terméke, gazdag és érdekes történelemmel. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mikor találták fel az első medence kezdeményeket, ki találta fel őket, és hogyan fejlődtek eme alkalmatosságok az idők során.

Ki volt a medence feltalálója?

Bár a medence pontos eredete homályba vész, a történészek általában egyetértenek abban, hogy ki találta fel az úszómedencét. Gaius Maecenas, a gazdag római úr/a művészetek mecénása építette meg az első fűtött medence alkalmatosságot a Krisztus előtti első században.

A korai idők

Az ókori rómaiak végül rákaptak Maecenas ötletére, és mesterséges úszómedencéket építettek, amelyeket kifejezetten atlétikai játékokhoz és katonai gyakorlatokhoz terveztek. A medencék következő néhány száz évben sokat vesztettek népszerűségükből, ugyanis főleg csak nyilvános fürdőzésre voltak használva. Az 1800-as évek végén azonban megjelentek  azok a modern úszómedencék, amelyek a ma embere számára is ismerősök.
A modern olimpiai játékok 1896-ban vették kezdetüket, és számos úszással összefüggő tevékenységet magukban foglaltak. Így az világ figyelme újra az úszó medence témakörére terelődött. Az elkövetkező néhány évben az uszodák, úszómedencék népszerűsége kilőtt. Mégpedig azáltal, hogy különböző klubok, szállodák, sőt óceánjárók is telepítenek földbe épített medencéket a vendégek fogadására. Az első úszómedence egy óceánjárón 1907-ben épült a White Star Line Adrián.

A medence evolúciója

Az idők folyamán az úszómedencék sokat fejlődtek. Az újabb technológiák lehetővé tették a köz és kerti medencék hatékonyabb építését, minőségibb kialakítását. Nézzük meg, hogyan fejlődtek az úszómedencék az idők során.

Kr.e. 800-tól 600-ig

Az ókori rómaiak és görögök voltak tehát az első közösségek amelyek a rekreáció medencéket megalkották. Ahogy gazdaságuk az idő múlásával bővült, úgy nőtt a vágyuk is az otthonukon kívül szabadon végezhető tevékenységek iránt. Ezek a korai medencék a „palaestrae” nevű szabadtéri tornatermekben voltak kiépítve.

Kr. u. 75

Kr.u. 50-re a rómaiak meghódították Britanniát, és magukkal hozták a kényelmes és rituális fürdőzés gyakorlatát. Kr.u. 75-ben a rómaiak egy nagy vallási gyógyfürdőt építettek, az Aquae Sulis-t a mai Bath városában, Angliában. Ezt a medencét istentiszteletre, fürdésre és gyógyításra tervezték.

19. század

Az 1800-as években az úszómedencék népszerűsége újjáéledt. 1828-ban megnyílt Angliában az első nyilvános fedett uszoda, a St. George's Baths. 1837-re az úszás rendkívül népszerű szabadidős sporttá vált, és Matthew Webb kapitány volt az első ember, aki átúszta a La Manche csatornát. Eredménye növelte az úszás általános megbecsültségét és a medencék népszerűségét. Lassacskán megérett az idő arra, hogy az emberek a saját kertjükben lévő medence vízében is szerettek volna csobbanni egyet.

20-21. század

Az uszodák népszerűsége tovább nőtt. Az 1900-as évek elején több úszósporttal, például búvárkodással, szabadstílusú versenyekkel és női úszóversenyekkel egészült ki az olimpia.
Az 1950-es évekre a második világháború utáni Amerikában a közösségi uszodák a szabadidős tevékenységek kedvelt helyszínéül léptek elő. Az úszómedence divatja, különösen a bikinik megjelenésének hála, az úszókultúra új szintjére katapultálta a nemzetet. Mindez oda vezetett, ahol ma vagyunk – az otthonok számára elérhető modern, földbe épített, kemény vagy puhafalú medence elterjedése irányába.
A 21. századra a medence tehát a kertes házak kedvelt kiegészítőjévé, egyes körökben státusszimbólummá vált. A medence melletti pihenéstől és napozástól kezdve a személyes testmozgásig a személyes, földbe épített/föld feletti úszómedence számos rekreációs előnnyel jár. Ezek segíthetnek az életmód, valamint a fizikai és mentális egészség javításában. A szabadidős otthoni úszómedencék továbbra is népszerűek a lakástulajdonosok körében. 2010-ben az Egyesült Államok mintegy 4,1%-ának volt úszómedencéje – ez a szám az idő múlásával folyamatosan növekszik. Magyarországon az arány kisebb, de határozottan nő, főleg a föld felett elhelyezhető, puha vagy keményfalu medence olcsóságának, praktikusságának hála.