Tudta? Szakértők szerint a klima változás miatti szorongás lesz az új világjárvány!
2024-06-28
Tudta? Szakértők szerint a klima változás miatti szorongás lesz az új világjárvány!

Tudta? Szakértők szerint a klima változás miatti szorongás lesz az új világjárvány!

A klima változik, és ezt van „szerencsénk” minden nyáron megtapasztalni. Szerencsére a mobil klíma és a ventilátor, főleg a hidegpárásító funkcióval rendelkező változat segíthet átvészelni a nehéz napokat. A hordozható klima gyors és egyszerű módja a lakóhelyiség hőmérsékletének csökkentésére. Ezek a kisméretű klímaberendezések csodákat tehetnek az Ön jóléte érdekében, meglehetősen elfogadható áron. A gazdaságosabb és költségkímélőbb ventilátor megoldások lágy légáramot hoznak létre, és még hatékonyabbak hidegpárásító móddal. Nézzük, mit kell tudni még a tárgyban!

A mobil klíma ,a hidegpárásító ventilátor működése

A klímaberendezések úgy újítják meg a helyiség levegőjét, hogy beszívják a meleg levegőt, és helyette hidegebb levegőt bocsátanak ki. A split klima modellek éves karbantartást igényelnek, míg a mobil klíma berendezések rendszeres szűrőápolást és tartályürítést igényelnek .
A ventilátor termékek viszont egyszerűen azon dolgoznak, hogy mozgassák az őket körülvevő levegőt. A keletkező légáramok hűsítő érzést keltenek a bőrön, de a környezeti hőmérséklet valójában nem változik. Mindazonáltal felszerelhetők hidegpárásító funkcióval is, amely igazi kényelmet biztosít egy forró napon!

Ventilátor vagy mobil klímaberendezés mellett döntsek?

Amikor a ventilátor és a mobil klima között választ, a döntése részben a lakóhelyén múlik. Aki messzi északra emigrált Magyarországról, annak valószínűleg kevés hőhullámot kell kibírnia. A délre emigrálók ugyanakkor jobban hozzá vannak szokva a meleg időjáráshoz.
Ha azt fontolgatja, hogy beruház egy klima rendszerbe, gondolja végig, hogy az eszköz évente hány napot fog ténylegesen használni. Ennek ellenére a klímaberendezések óriási változást hozhatnak, és a különösen hőérzékenyek nagy hasznot húzhatnak belőlük. Manapság nagyon kedvező árú mobil klímaberendezéseket lehet találni.
Sőt, alternatív megoldásként érdemes elgondolkodni egy split klima berendezésen, amely egyesíti a fűtés és a légkondicionáló funkcióit . Ez egy nagyszerű lehetőség lehet, ha éppen otthoni fűtési rendszerének felújítása előtt áll, és hajlamos kilenni a langyi nyarak miatt.

Mobil klima vagy hidegpárásító ventilátor - melyik a zajosabb?

A mobil klímaberendezések általában zajosabbak, mint a ventilátorok, és körülbelül 50-75 dB-t tudnak kibocsátani. A teljes dőlésszögű hidegpárásító ventilátor ritkán haladja meg a 65 dB-t, kivéve az ipari hűtőventilátorokat, amelyek akár 75 dB-t is elérhetnek.
Ha érzékeny a zajra, ez lehet az első számú kritérium a döntés meghozatalakor. A néma üzemmód beépítése a légkondicionálóba bónusz lehet. Mindazonáltal ne feledje, hogy a legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni, a zajszint, amikor a készülék teljes lendületben van!
Természetesen a zaj szubjektív, így még az alacsony zajszint egyes emberekre jobban hat, mint másokra. Ugyanakkor egyesek hajlamosabbak a megfázásra vagy a kiszáradt orrjáratokra, így kevésbé tudják kezelni a légkondicionálás agresszívebb hatását. Ha ez a helyzet, gondoljon inkább egy ventilátor beszerzésére. Akár asztali, akár szabadon álló modellt választ, a ventilátor nem lesz olyan nagy hatással Önre. Sőt, a ventilátorok nem okoznak akkora hősokkot, amikor Ön elhagyja vagy belép a helyiségbe.

Mobil klíma vagy ventilátor: melyik vethető be gyorsabban?

Általában a gyártók azt javasolják, hogy a vásárlás után várjon 24 órát a légkondicionáló használatához, hogy a hűtőfolyadék stabilizálódjon használat előtt. Ez rendkívül frusztráló lehet, ha kánikula idején vásárolja meg a készüléket, abban a reményben, hogy egyből élvezheti.
Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni: a legtöbb hordozható klímaberendezésnek szüksége van egy nyílásra, ablakra a szellőzőcső számára.. A ventilátor viszont azonnal működni fog, amint kiveszi a dobozból – nincs szükség telepítésre.

Melyik fogyaszt több áramot?

A mobil klima berendezések a legenergiaigényesebb megoldások. A ventilátorok ehhez képest nem fogyasztanak sok energiát. Ha tehát nem a hét minden napján, 24 órában használja a ventilátort, ennek nincs nagy hatása a villanyszámlájára. Vásárláskor próbáljon olyan készüléket találni, amelynek energiabesorolása legalább A!