Nézze meg, mit várhat el a láncfűrész, a kézi fűrész, az ágdaráló gépektől – meg fog lepődni!
2024-06-20
Nézze meg, mit várhat el a láncfűrész, a kézi fűrész, az ágdaráló gépektől – meg fog lepődni!

Nézze meg, mit várhat el a láncfűrész, a kézi fűrész, az ágdaráló gépektől – meg fog lepődni!

A kézi fűrész, a láncfűrész, az ágdaráló a gallyakkal való küzdelemben egyaránt remekel. Tehát akinek kertje van, benne fákkal, nevezett gépekkel érdemes megismerkedni. Mindazonáltal, bár mindhárom segítségével felaprítható a faanyag, mégsem egészen ugyanúgy működnek, és nem egészen ugyanazokra a célokra valók. Nézzük, mit kell tudni róluk.

Mikor nyerő a kézi fűrész?

A kézi fűrész segítségével könnyen végrehajtható vágásokhoz nem szükséges nehéz láncfűrészt használni. Bár a kézifűrészek többféle méretben és típusban kaphatók, kiválóan alkalmasak a kisebb ágak gyors átvágására. Ez különösen hasznossá teszi a kézi fűrészeket fa metszése idején.
Ha például egy fát metsz, és egy csomó kis átmérőjű ágat lát, amelyet el kell távolítani, akkor a kézifűrész legyen a választott eszköz. Ezek egyszerű, gyors vágások, amelyek nem igényelnek nagy fizikai erőfeszítést. Ilyenkor a láncfűrész egyik ágról másik ágra való áthelyezése csak lassítaná a munkát. Ezenkívül a kézi fűrész előnyös lehet a nehezen elérhető ágak eltávolítására. Sokkal könnyebb egy kézi fűrésszel/egy karral manőverezni, hogy elérje ezeket az ágakat, különösen akkor, ha ki kell nyúlnia a vágáshoz.
Ugyanebben a szellemben a kézi fűrészek ideálisabbak a vállmagasság felett végzett vágásokhoz. A láncfűrész fejmagasságban vagy fölé emelése nemcsak megerőltető, de veszélyes is. Ha nem tud feljebb lépni, hogy a vágás vállmagasság alatt legyen, ragaszkodjon a kézifűrészhez.
Mikor nyerő a láncfűrész?
A láncfűrész ideális eszköz, ha eljött az ideje, hogy nagyobb ágakat vágjon. Bármilyen nagyszerű is a kézi fűrész, soha nem szabad azon kapnia magát, hogy erőlködik vele. Mégpedig akkor amikor egy lábnyi vagy annál nagyobb átmérőjű ágat próbál átvágni.
Minél vastagabb egy ág, annál értékesebb lesz a láncfűrész. Ha láncfűrésszel vágja le ezeket a nagyobb ágakat, jelentősen felgyorsítja a munkát, miközben minimálisra csökkenti az erőfeszítést. Mindaddig, amíg ügyel arra, hogy elkerülje a vállmagasság feletti vágásokat, nem lesz gond.
Bár elég könnyű olyan kézi fűrész eszközt találni, amely elég nagy ahhoz, hogy fákat döntsön, tanácsos előnyben részesíteni a láncfűrész gépet. A fa kivágása nagy munka; több vágást kell végrehajtani, és a biztonságnak mindig kiemelt szempontnak kell lennie. A láncfűrész használata nem csak gyorsabb, de sokkal kevésbé megerőltető, így éber és koncentrált maradhat.

Miért fontos a láncűrész mérete?

A láncfűrész minden bizonnyal a jobb választás nagyobb ágak vagy törzsek vágásához. Mindazonáltal az is fontos, hogy megfelelő méretű láncfűrészekkel – és  láncfűrész-tartozékokkal – rendelkezzen az adott munkához. A láncfűrészek akár 6x2,54 cm-esek is lehetnek, és akár 20x2,54 cm-esek is lehetnek. 
Vágás előtt ellenőrizze, hogy a láncfűrész legalább 10 cm-rel hosszabb-e a vágott ág vagy fa átmérőjénél. Ez garantálja, hogy a vágott ág vagy törzs a láncfűrész egyetlen menetével teljesen levágható. Tehát ez azt jelenti, hogy meg kell vásárolnia a legnagyobb elérhető láncfűrészt, hogy bármilyen méretű ágat vagy fát vághasson vele? Nem feltétlenül. A vágandó ág átmérőjénél lényegesen hosszabb láncfűrész használata szintén problémás lehet.
A nagyobb láncfűrészek fokozott rezgéseket bocsátanak kis, és nehezebbek is, ezért nehéz lehet őket kezelni. Ráadásul a visszarúgások gyakoribbak a hosszabb láncfűrészeknél. A visszarúgás az, amikor a lánc forgása blokkolva van, és a láncfűrész visszarepül a kezelő felé.

Munkába lép az ágdaráló

Az ágdaráló gépek kiválóak azért, mert hatékonyan és gyorsan képesek apróra darálni vagy aprítani a fás, bozótos vagy bokros növényzetet. Az ágdaráló gépeknek számos felhasználási területe lehet:
  • Kertrendezés. Az ágdaráló gépek segítségével könnyedén és gyorsan megszabadulhatunk a kertben felhalmozódott fűnyesedéktől, gallyaktól vagy más növényi hulladéktól. Az aprított anyagot később komposztálhatjuk vagy használhatjuk talajjavításra.
  • Hulladékkezelés: Az ágdaráló készülékek segítenek csökkenteni a zöldhulladék mennyiségét, így környezetbarát megoldást nyújtanak a hulladékkezelésre
  • Tűzifa előállítása. Az ágdarálók segítségével könnyen apróra darálhatjuk a gallyakt, és így tűzifát készíthetünk belőlük.
  • Mulcsképzés. Az aprított növényi hulladék kiváló mulcsként használható a kertben. A mulcs réteg segíti a talaj nedvességmegőrzését, a gyomnövekedés gátlását és a talaj tápanyagellátását.
  • Az ágdaráló gépek tehát sokoldalúan használhatók, és segítenek a kertészeti munkák során, valamint környezetvédelmi szempontból is előnyösek lehetnek.

Végszó

A nap végén nincs egyetlen olyan fűrész sem, amely minden helyzetre tökéletes lenne. Lehet, hogy nem kivitelezhető, hogy minden alkalomra legyen egy sor fűrész, de legalább egy kézi- és láncfűrész birtoklása mindig ajánlott. Ahogy az ágdaráló is, hisz a levágott ágakat fel is kell aprítania valakinek.