Milyen pozíciót vegyen fel a nappali szekrénysor, az étkező garnitúra és a többi bútordarab a hagyományos vagy az elektromos kandalló pozíciójához képest?
2024-06-06
Milyen pozíciót vegyen fel a nappali szekrénysor, az étkező garnitúra és a többi bútordarab a hagyományos vagy az elektromos kandalló pozíciójához képest?

Milyen pozíciót vegyen fel a nappali szekrénysor, az étkező garnitúra és a többi bútordarab a hagyományos vagy az elektromos kandalló pozíciójához képest?

A kandalló, akár hagyományos, akár elektromos kandalló minden szoba főszereplője. Ezért fontos, hogy a többi bútordarab, a nappali szekrénysor, az étkező garnitúra milyen pozíciót vesz fel a kandallóval. Ha szeretnénk kihozni a dolgokból a maximumot, tanácsos a következő lakberendezési tanácsokat megfogadni.

Lakberendezés szépsége a műfaj nehézsége

Ha az ember építkezik, vagy felújít, kismillió döntést kénytelen meghozni. A folyamat során meghozott minden döntés, legyen az kicsi vagy nagy, hatással lesz otthonára. És néha az apró dolgok a legfontosabbak. Ami egyszer jelentéktelen döntésnek tűnik, később fontossá válik. A látszólagos apróságok, mint például a villanykapcsolók elhelyezése, az ajtók nyílásának mind alapos átgondolást és tervezést igényelnek.
Amikor az életteréről van szó, kérdezze meg önmagától: „hogyan fogom használni”? Elsősorban szórakoztatásra, vagy tévénézésre szolgál majd a helyiség? Egy hivatalos vagy inkább egy családi szoba az elképzelés tárgya? Akárhogy is, az egyik legfontosabb dolog, amit korán el kell döntenie, az az elrendezés. Márpedig ebben a kandalló – akár hagyományos, akár elektromos kandalló - nagy szerepet játszik. Engedje meg, hogy megkönnyítsük döntését azáltal, hogy elmagyarázzuk a nappali elrendezésének néhány legnépszerűbb módját. Vagyis az, hogy az egyes beállítások hogyan befolyásolhatják a térhasználatot.

A formális elrendezés

A szimmetria a formális elrendezés meghatározó tényezője. A kandalló általában egy fal közepén helyezkedik el, mindkét oldalán nappali szekrénysor darabokkal. Az ülőhelyek, vagy az étkező garnitúra esetében a szimmetria ugyanolyan fontos. A kanapék egymással szemben helyezkednek el, a fotelek kandalló felé mutatnak. Egy négyzet vagy téglalap alakú dohányzóasztal kerülhet az elrendezés közepére. A formális kialakítás gyakori a régebbi, hagyományos otthonokban, és nagyszerű választás, ha társalgó szobát rendeznénk be. Ez az összeállítás ideális a beszélgetéshez és a lángok minden szögből történő megtekintéséhez.

A kötetlen, informális elrendezés

Az alkalmi elrendezés teljesen ellentéte a hagyományosnak – az aszimmetriára játszik. A hagyományos vagy elektromos kandalló van az egyik oldalon, a másikon televízió, műtárgy kap helyet. A nagy sarok alakú vagy moduláris kanapék gyakran a fő ülőhelyek, alkalmanként oldalt elhelyezett székekkel. Ez a fajta elrendezés a kényelmet helyezi előtérbe. Laza, kötetlen teret teremt, amely sokoldalú – éppolyan jó egy tűz melletti filmesthez, mint a vendégsereg fogadásához. Ez az elrendezés népszerű választás nagyobb, nyitott lakóterek és jó beltéri-kültéri áramlású szobák számára.

Az intim elrendezés

Meghitt környezetet teremt, ha a kanapét közvetlenül a kandalló felé irányítjuk, és alkalmanként nappali szekrénysor darabokat helyezünk el mindkét oldalán. Szék helyett gyakran bevethetünk babzsákot padlópárnát – ez a tökéletes hely a kinyújtózáshoz és a kandalló melletti kényelemhez. A televízió elhelyezhető a tűz fölé, vagy elrejthető a nappali szekrénysor. Ha a vendégeket itt szeretnénk vendégül látni, az étkező garnitúra a kandallóra merőlegesen kerüljön elhelyezésre. Ez az elrendezés egy hangulatos, meghitt teret teremt, ahol a melegség, a hangulat és a védett közeg a legfontosabb.

A társasági elrendezés

Ahogy azt a neve is sugallja, ez az elrendezés tűz-oldali beszélgetésekre ösztönöz. A bútorok egymással szemben állnak, de a hagyományos elrendezéssel ellentétben a szimmetria nem elengedhetetlen. A kanapé két alkalmi székkel vagy heverővel szemben kerül elhelyezésre. Különféle kisasztalok és egymásba ágyazott dohányzóasztalok helyezkednek el a szobában. A TV pedig akár a tűz fölé, akár az oldalára helyezhető. A társalgási elrendezés jó egyensúlyt teremt a formális és a nyugodt szoba között, vagy okos megoldás, ha nem tud dönteni a kettő között.
Szerencsére a legtöbb bútor mozgatható, de a kandalló legtöbbször nem. Éppen ezért érdemes már az elején megtervezni a nappali elrendezését, hogy az Ön számára megfelelő legyen.

Forrás: https://gilmoredoorsandhardware.com/