Éjjeliszekrény, fali polc, mosdószekrény, kerti pad készítés OSB lap segítéségével – hihetetlennek tűnik, pedig egyszerűbb, mint gondolná!
2024-07-11
Éjjeliszekrény, fali polc, mosdószekrény, kerti pad készítés OSB lap segítéségével – hihetetlennek tűnik, pedig egyszerűbb, mint gondolná!

Éjjeliszekrény, fali polc, mosdószekrény, kerti pad készítés OSB lap segítéségével – hihetetlennek tűnik, pedig egyszerűbb, mint gondolná!

Az OSB lap, avagy irányított szálelrendezésű lap az egyik legkeményebb és legolcsóbb termék, amelyet megvásárolhat. Bár hasonlít a bútorlaphoz, az OSB lap sokkal erősebb és tartósabb, mint az, és még mindig kevesebbe kerül. Az OSB hátránya a lap nyers megjelenése, de néha ez az előnyünkre is lehet. Például bútorkészítés – éjjeliszekrény,fali polc, mosdószekrény, kerti pad, vagy bármi más bútordarab házilagos gyártása során.

Mi az OSB lap?

Az irányított szálelrendezésű lap vagy közismertebb nevén OSB olyan  lemez, amelyet papírvékony faszálak rétegeinek összenyomásával, erős ragasztókkal kombinálva alakítanak ki. Az ehhez legközelebb álló lemeztermék a bútorlap, de ezt a lemezterméket forgácsokból, nem pedig szálakból gyártják. Az OSB szilárdsága az egymást átfedő szálrétegekben rejlik, amelyek a rétegelt lemezhez hasonlóan keresztirányban helyezkednek el. Mégpedig azért, hogy az építőipari felhasználáskor teherbíró szilárdságot biztosítsanak ennek a lapnak. Az OSB azonban környezetbarátabb terméknek számít, mint a rétegelt lemez, mivel kisebb átmérőjű fákból készül. Ez pedig azt jelenti, hogy kevésbé károsítja a környezetünket.

Miért jó alapanyag az OSB lap éjjeliszekrény, fali polc, mosdószekrény, kerti pad készítéséhez, és mire figyeljünk, ha elköteleztük mellette magunk?

Bár a rétegelt lemez bútorok a figyelem középpontjában állnak, miért ne szentelhetnénk egy kis figyelmet az OSB lapnak? Főleg, hogy ez sokkal olcsóbb termék, és könnyebb vele dolgozni? Ha természetes állapotában használják, az OSB-t csak finom szemcsés csiszolópapírral kellett csiszolni (ezhez viseljen maszkot). Máris úgy néz ki, ahogy kell. Persze felvihet néhány réteg szatént vagy fényes tömítőanyagot, hogy valóban kiemelje ennek szépségét.
Nem mindenki szereti az epoxigyantát használni, és ehhez némi tapasztalat szükséges a tökéletes projektekhez. Ugyanakkor van egy másik megoldás a fényes vagy fényes felület elérésére. Ez pedig az, hogy finom szemcsés csiszolópapírral csiszolja addig, amíg szupersima felületet nem kap. Majd vigyen fel 2 vagy több réteg átlátszó poliuretán tömítőanyagot vagy lakkot. estés előtt több dolgot is el kell végeznie. Tegyük fel, hogy ki szeretné simítani a textúrát, hogy a keresztezett faforgács ne legyen látható. Ebben az esetben hozzáadhat poliészter gyanta töltőanyagot, és többször is felváltva csiszolhatja a töltőanyagot, hogy kisimítsa a tábla textúráját.
Ha a tábla készen áll, legyen nagylelkű az alapozóval. Az OSB nyitott szálai könnyen felszívják a festéket, így két vagy három réteg alapozóra van szükség a pórusok bezárásához.

Az OSB lap felkészítése az munkára

Ha tehát éjjeliszekrény, fali polc, mosdószekrény kerti pad, más bútor készítésébe vágjuk a fejszénk, az OSB lap megfelelő lesz. Legalábbis amennyiben megtesszük következő bemelegítő épéseket
  • Enyhén csiszolja meg a felületet
Csiszolja le az OSB-t festés előtt 80-as csiszolópapírral. Enyhén csiszolja meg a felületet, de  ne csiszolja a széleit.
  • Tisztítsa meg a felületet
Alaposan tisztítsa meg az OSB lap felületét. Az OSB durva textúrája miatt a pamutrongy nem működik megfelelően. Ehelyett tisztítsa meg a felületet üzemi porszívóval és kefe tartozékkal.
  • Alapozza le az OSB-t többször
Húzzon kesztyűt. Öntse az alapozót egy tálcába. Dörzsölje be a hengert az alapozóba, és alaposan tekerje ki a tálcára. Alapozza le az OSB-t W-alakú festéssel. Ne vigye fel túl vastagon. Legalább két óra száradási idő után vigyen fel egy második réteg alapozót. Ismételje meg ezt a folyamatot, amíg az OSB pelyhes mintája már nem látszik át.
  • Töltőanyag alkalmazása
Ha le szeretné simítani a felületet és a széleket, gittkéssel gyanta töltőréteget kell felhordani. Vigye fel a lehető legvékonyabban. Miután a gyanta megszáradt (kb. 20-30 perc), csiszolja le a deszkát és a széleit 220-as csiszolópapírral. Előfordulhat, hogy ezt a ciklust négyszer vagy ötször meg kell ismételnie, mielőtt az egész textúrát elsimítaná.
  • Fesse le az OSB lapot
Az utolsó alapozóréteg megszáradása után vigye fel a festéket. Az alapozóhoz hasonlóan ezt ne hordja fel vastag rétegben. Ehelyett vigyen fel két-három világos réteget, hagyja, hogy mindegyik réteg alaposan megszáradjon, mielőtt a következő rétegre lépne.
Ha mindezzel kész, az OSB lap készen áll, hogy bármilyen bútor, pld éjjeliszekrény, fali polc, mosdószekrény, kerti pad alapanyagául szolgáljon. Jó munkát!