Színes szempontok a tökéletes függöny – étkezőasztal, függöny – kanapéágy kombináció kiválasztásához
2024-05-29
Színes szempontok a tökéletes függöny – étkezőasztal, függöny – kanapéágy kombináció kiválasztásához

Színes szempontok a tökéletes függöny – étkezőasztal, függöny – kanapéágy kombináció kiválasztásához

Ha nemrég vásárolt egy új kanapéágy, étkezőasztal bútordarabot, valószínűleg sok időt töltött azzal, hogy megtalálja az igazit. Valószínűleg figyelembe vette a színeket, a mintákat és az anyag karbantartási szükségleteit. Hazaért, alig várja, hogy sok-sok kényelmes ebédet/délutánt és estét tölthessen benne/felette. De mi van akkor, ha a beszerzett kanapéágy, étkezőasztal vagy más bútordarab mégsem úgy mutat, ahogy elképzete? Nos, semmi gond, a függöny általi frissítésnek köszönhetően könnyedén megmenthetjük a napunk!

Általános tippek a függöny - étkezőasztal, függöny - kanapéágy kiválasztásához

A függöny csere szórakoztató és egyszerű módja annak, hogy egy szobának új külsőt adjunk. Igen ám, de biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a szoba többi részéhez – különösen az új kanapéágy, étkezőasztal darabokhoz – illeszkednek! A tökéletes kanapéágy, étkezőasztal függöny kombináció eléréséhez először tegye fel magának a következő kérdéseket:
  • Milyen hangulatot szeretne a szobában? Ha a kanapéágy sötét, lehet a függöny is sötét, csak más árnylatú sötét. Hasonlóképpen, ha az étkezőasztal világos, válasszon világos színű függönyt, hogy megőrizze a légies hangulatot. Ugyanakkor egy sötétebb színt – esetleg ugyanabban az árnyalatban – is választhat, hogy némi kontrasztot adjon.
  • Mekkora a szoba? Egy kis szobában a kanapéágy és a függöny párosítása az ablakra vonzza a tekintetet, kiterjeszti a kilátást, és a szoba nagyobbnak tűnik. Ha a kanapé sötét, egy világosabb, azonos színű árnyalat is nagyobbnak varázsolja a helyiséget. Ha már nagy helyiségről van szó, a kanapéval és a fallal kontrasztos szín megbontja a helyiséget és szerkezetet ad neki.
  • Hány szín van már forgalomban? Ha a kanapéágy, az étkezőasztal, a falak és a padló árnyalatai megegyeznek, válasszon kontrasztos színt, hogy felkeltse az érdeklődést. Vagyis ideális esetben olyat, amelyik passzol a már meglévő kiegészítőhöz, például egy festményhez vagy lámpabúrához. Ha már kontrasztos színekkel rendelkezik, fontolja meg a függöny falhoz illesztését. Akár egy világosabb árnyalatú bélés segítségével szegélyt is adhatunk a daraboknak.

A színek hatalma

Egy jó hüvelykujjszabály a belsőépítészethez, hogy válasszon egy semleges színt alapnak, majd adjon hozzá egy vagy két hangsúlyos színt. Ha kanapéágy vagy étkezőasztal merész vagy élénk színű, vegye figyelembe az alábbikat.
  • Kék. A kék szinte bármilyen árnyalata keverhető/párosítható a kék többi árnyalatával, így ha kék kanapénk van, nyugodtan válasszunk kék függönyöket. Próbálja meg a merész színt pasztellel keverni, vagy párosítson egy élénkkék étkezőasztalt/függönyöket semleges szürkével vagy szénnel.
  • Piros – A piros nagyon intenzív szín, és kis mennyiségben jobb, mint túltolva. Így ha már van piros kanapénk, érdemesebb valami mást választani a függönyhöz. A krémszínek, a barnák és a narancsok jól keverednek. A piros és a sötétkék szintúgy jól bevált kombináció. Ha teljes kontrasztot szeretne elérni, próbálja ki a zöldet vagy az élénk türkizt.
  • Zöld. A zöld a természet színe, ezért más természetes árnyalatokkal, például barnákkal vagy pasztellekkel mutat a legjobban. A zöld más árnyalataival is jól mutat. Ezért próbálja meg a világos és a sötét árnyalatok keverését, hogy mélységet adjon a helyiségnek.
  • Barnák és földes színek. A túl sok barna fáradtnak és elavultnak tűnhet, ezért ha barna kanapéágya van, próbálja színes függönyökkel feldobni a dolgokat. Étkezőasztal esetében szintúgy tanácsos eme tétel szellemében eljárni.  A fukszia rózsaszín, az erdei zöld vagy a mézsárga színek jól passzolnak egymáshoz.
  • Sárga vagy narancssárga. Ezek merész napfényszínek, és minden helyiséget feldobnak, függetlenül az árnyalattól. A merész, modern kontraszt érdekében próbálja ki a fekete vagy sötétkék függönyöket,. Esetleg a zökkenőmentesebb látvány érdekében válasszon olyan földszíneket, mint a barna, bézs vagy terrakotta vörös.

Végszó

A kanapéágy, étkezőasztal és más bútordarabokban az a legfontosabb, hogy megfeleljenek az életstílusának, és jól érezze magát körülöttük. Nem kell, hogy passzoljanak ezek a függönyhöz – de persze jó, ha passzolnak. Tehát ha hazahozta új kanapéját, és azt tapasztalta, hogy nem illik a függönyhöz, vagy mégis újradíszítésen gondolkozott, semmi gond. Akkor is rengeteg módja van a színek általi feljavításnak.