Új csempe ingyen, lehetséges ez? Lenyűgözően egyszerű, mégis varázslatosan hatásos fugatisztító megoldások a konyha csempe, a mozaik csempe, a kültéri járólap tisztántartásához
2024-06-12
Új csempe ingyen, lehetséges ez? Lenyűgözően egyszerű, mégis varázslatosan hatásos fugatisztító megoldások a konyha csempe, a mozaik csempe, a kültéri járólap tisztántartásához

Új csempe ingyen, lehetséges ez? Lenyűgözően egyszerű, mégis varázslatosan hatásos fugatisztító megoldások a konyha csempe, a mozaik csempe, a kültéri járólap tisztántartásához

A konyha csempe, a mozaik csempe, pláne a kültéri járólap rései között hajlamos összegyúlni a kosz. A csempe-, járólap habarcson lévő csúnya foltok az egész padlót, falat rendetlenné tehetik. Azonban nagyon sok fugatisztító célú általános háztartási termék van, amelyektől újra tisztának tűnhetnek nevezettek. Nem számít, milyen csempével vagy fugával rendelkezik, a következőkben megmutatjuk tökéletes tisztítási megoldásokat az Ön számára.

A szódabikarbóna, mint fugatisztító

Keverje össze a szódabikarbónát, a hidrogén-peroxidot és a mosogatószert sűrű péppé. Egy kis tálkában keverjen össze ½ csésze (136 g) szódabikarbónát, 1,5 c (59 ml) hidrogén - peroxidot és 1 teáskanál (4,9 ml) mosogatószert. Folyamatosan keverje a keveréket, amíg sűrű pasztát nem kap, amelyet könnyen felvihet a padlólapok közötti habarcsra. [1]
A hidrogén-peroxid paszta bármilyen típusú habarcson működik, legyen kültéri járólap, konyha csempe, mozaik csempe között. A szódabikarbóna természetes súrolószerként súrolja el a foltokat és a lerakódásokat, míg a hidrogén-peroxid segít áttörni az elszíneződést. A hozzáadott mosogatószer segít a szennyeződések fellazításában és a zsír eltávolításában.
A pasztát nylon sörtéjű ecsettel vigye fel. Használjon fogkefét vagy speciális fugázó súrolókefét . Mártsa az ecset sörtéit a fugatisztítót hidrogén-peroxid pasztába, és vigye fel a csempe közötti habarcsvonalakra. Tisztítsa meg a habarcsot a fugatisztítóval úgy, hogy finoman dörzsölje a felületet, hogy felemelje a felületen lévő szennyeződések egy részét.  Hagyja a hidrogén-peroxid keveréket a csempe, kültéri járólap fúgán 10-15 percig állni. Hagyja a pasztát a habarcson, hogy legyen ideje beszívódni – nem önnek, a fugatisztító készítménynek. Amikor a peroxid leül, buborékos reakcióba lép a szódabikarbónával, így megsemmisíti a fugában mélyebben megszoruló foltokat.
Öblítse le a fúgát meleg vagy forró vízzel, hogy eltávolítsa az összes anyagot. Öntsön kis mennyiségű vizet közvetlenül a konyha csempe, a kültéri járólap felületére, hogy alaposan öblítse le az egész padlót. Alternatív megoldásként nedvesítsen meg egy tiszta törülközőt vagy szivacsot vízzel, és törölje át a felületet. Legyen óvatos, amikor átmegy a padlón, mert a nedves csempe nagyon csúszós lehet. Egy ronggyal törölje le a fugavonalak mentén, és távolítsa el a maradékot vagy szennyeződést. Vegyen egy tiszta, száraz rongyot, és óvatosan dörzsölje át a csempe között, hogy eltávolítsa a maradék pasztát. Vagy álljon a felmosórongyra és csúsztassa a lábát a fugázási vonalak mentén, vagy dolgozzon kézzel lábbal. Mivel a felmosó egy része beszennyeződik, hajtsa össze, és használjon tiszta részt, hogy ne terjessze vissza a szennyeződést a padlóra

A konyha csempe, a mozaik csempe, a kültéri járólap fúgáinak tisztítása szódabikarbóna és ecet segítségével

Vigyen fel szódabikarbóna és vizet a csempék közé. Egy kis tálban keverjen össze 2 rész szódabikarbónát 1 rész vízzel, hogy sűrű masszát kapjon. A pasztát egy kis kanálra vagy egy régi fogkefére kenje, és vigye fel közvetlenül a csempén, a padlón lévő fugázási vonalakra. A szódabikarbóna enyhe súrolószer, amely tisztítás közben irritálhatja a bőrt. Munka közben viseljen gumikesztyűt.
A szódabikarbóna pasztát permetezze be ecetes oldattal. Keverje össze egyenlő arányban a desztillált fehér ecetet és a meleg vizet egy spray-palackban, és rázza fel, amíg teljesen el nem keveredik. Ezután permetezze az ecetes oldatot közvetlenül a szódabikarbóna pasztára, hogy alaposan bevonja. A paszta azonnal buborékolni kezd, miután felvitte az ecetes spray-t, ami jelzi, hogy a tisztító elkezdett hatni. Kerülje az ecet használatát természetes kőcsempéken vagy tömítetlen fugákon, mert az nyomokat vagy sérüléseket hagyhat a felületen.
Várja meg, amíg az ecetes oldat megszűnik buborékolni. A szódabikarbónával és ecettel történő tisztítás buborékos kémiai reakciót vált ki, amely segít fellazítani a szennyeződéseket és a foltokat a fúgán.. Tartsa a szemét a tisztítóoldaton, amíg teljesen meg nem szűnik a buborékolás.
Merev sörtéjű kefével dörzsölje le a fugavonalakat. Futtassa végig a habarcs tisztítására készült súrolókefe vagy egy fogkefe sörtéit az egyes fugasorok mentén. Fokozottan ügyeljen a habarcsra a szoba sarkaiban és szélei mentén, mivel ezekről a területekről általában megfeledkeznek.
Mossa fel a padlót tiszta vízzel. Mártson egy felmosót egy vödör sima vízbe, és törölje át a padlólapokon, hogy eltávolítsa a még megmaradt maradékokat. Öblítse le a felmosórongyot, és az öblítés során gyakran cserélje ki a vizet, hogy ne terjesszen szennyeződést a padlóra. Mindenképpen öblítse le azokat a területeket, ahol szódabikarbónát és ecetet használt, hogy ne szívódjon be a habarcsba – nem Ön, hanem a fugatisztító.
Egyszóval, a fenti két fugatisztító módszer segítségével a konyha csempe, a mozaik csempe, a kültéri járólap fúgái hatásosan megcsutakolhatók.