WC tartály feltöltése az esővízgyűjtőben összegyűlt vízzel, szivattyú segítségével
2024-06-04
WC tartály feltöltése az esővízgyűjtőben összegyűlt vízzel, szivattyú segítségével

WC tartály feltöltése az esővízgyűjtőben összegyűlt vízzel, szivattyú segítségével

Egy WC-öblítés legfeljebb tizenkét liter vizet használ el – a szabvány WC tartály kapacitása is kb. ekkora. Az átlagember naponta harminc litert használ el a mellékhelyiség használata során. Ez egy csomó víz! De az ivóvízzel ellentétben az öblítéshez szükséges vizet nem kell szűrni és kezelni. Erre a célra koszos víz is használható. Az esővízgyűjtő rendszer nagyszerű módja annak, hogy felfogja és tárolja az esővizet, amelyet aztán a WC-hez használhat. Ha esővízgyűjtő tartály kerül csatlakoztatásra, akár szivattyú segítségével a WC-hez, csökkentheti a havi számlákat. Sőt, nagy mennyiségű vizet takaríthat meg, és szívességet tesz a környezet számára is. De a kérdés az, hogyan csináljuk? Nagyon egyszerű a válasz: kell egy esővízgyűjtő tartály, értelemszerűen egy WC tartály, és egy szivattyú – nézzük a részleteket!

Milyen esővízgyűjtő tartály az, amire szükségem a WC tartály felöltéséhez?

Egy 2000-3000 literes esővíztartály általában elegendő a WC öblítéséhez és egy kis kert öntözéséhez. Az esővíztartály méretének kiválasztásakor azonban fontos a csapadékmennyiség, az általános vízszükséglet és a WC tartály elhelyezése.
Tehát az esővíz összegyűjtéséhez esővíztartályt kell felszerelni. Az esővíztartályok többféle méretben, formában és színben kaphatók. Tartály vásárlásakor figyelembe kell venni a jövőbeli helyét, méretét, beépítését, a tartály anyagait, a vízgyűjtést és a vízhasználatot.
Először el kell döntenie, hogy hol helyezze el a esővízgyűjtő tartályt; a hely határozza meg a méretet, az alakot. Ideális esetben a talaj felett kell elhelyezni. A tartály tisztításához és karbantartásához vegye figyelembe a hozzáférhetőséget is. Mindazonáltal, h a hely korlátozott, a tartály föld alá telepítése megoldhatja a problémát. A földalatti tartályokat azonban a legjobb akkor telepíteni, amikor az ingatlan épül, vagy ha jelentős alapozási munkákat végez.
Az esővíztartály anyaga a polietiléntől és az üvegszáltól a betonig és acélig terjed. A polietilénből készült tartályok tartósak, UV-állóak és könnyen szállíthatók. Az üvegszálas tartályok ellenállnak a szélsőséges hőmérsékleteknek, és ellenállnak a rozsdának és a kémiai korróziónak. Amellett, hogy tartósak, a betontartályok felszerelhetők a föld felett vagy alatt, és jellemzően a helyszínen épülnek. Az acéltartályok egyedileg készíthetők, és általában hullámos vagy bevonatos acélból készülnek.
A méret kiválasztásakor vegye figyelembe a helyi csapadékmintázatot az Ön területén és a háztartása által felhasznált átlagos vízmennyiséget.

Mire van szükségem az esővíztartály és a WC csatlakoztatásához?

Néhány vízvezeték kellékre van szükség ahhoz, hogy az esővíztartályt a WC-hez csatlakoztassa. A pontos anyagok sok tényezőtől függenek, például az otthona elrendezésétől, a meglévő vízvezeték-hálózattól stb.
Általában vásárolhat olyan esővíz-gyűjtő rendszert, amelyet kifejezetten a víz szivattyú beépítésével terveztek. A tartály és a vécé közötti kapcsolat létrehozásához használt szabványos felszerelések közül néhány:
 • Esővíz szivattyú a vízáramlás nyomásának növelésére
 • Szivattyúnyomás -szabályozó a víz áramlásának figyelésére és a szivattyú megfelelő szabályozására a kívánt nyomásszint fenntartása érdekében.
 • Esővíz -hálózati kapcsoló, amely biztosítja a hálózati víz tartalékát
 • Különféle szűrők a vízben lévő törmelékek és szennyeződések eltávolítására
 • Öblítési terelő, amely az első vízáramot elvezeti az esővízgyűjtő rendszerből.
 • Csatlakozások, csövek és szerelvények a víz áramlásának irányításához.
 • Visszafolyásgátló szelep, amely megvédi a vízellátást a visszafolyás általi szennyeződéstől.

Hogyan csatlakoztassunk egy esővízgyűjtő tartályt a WC-hez

Miután kiválasztotta a tartály számára legmegfelelőbb helyet, és beszerezte az összes szükséges anyagot és alkatrészt, a tartály beszerelésének lépései a következők:
 • Távolítsa el az ejtőcsövet az ereszcsatornából, ahol a víz táplálja az esővíztartályt.
 • Vágja le és illessze méretre a szivattyúhoz csatlakozó ejtőcsöveket.
 • Csatlakoztassa a PVC ejtőcsövet az esővíztartály bemenetétől a meglévő ereszcsatorna-kimenethez. Használjon PVC oldószercementet az összes csatlakozáshoz.
 • Rögzítse az első öblítési terelőket vagy szitavédőket az ejtőcsövekhez, hogy eltávolítsa a szilárd anyagokat és megakadályozza a tartályvíz szennyeződését.
 • Használjon 90 mm-es PVC csövet és hajlító darabokat, hogy az esővíztartály túlfolyó kimenetét a csapadékvíz rendszerbe csatlakoztassa.
 • Csavarja be a sárgaréz golyóscsapot az esővíztartály alján. Használjon teflon vízvezeték-szerelő szalagot a szelep menetéhez és tömítéséhez.
 • Csatlakoztassa a szivattyút a tartályon lévő golyóscsaphoz a policső és a szerelvények segítségével. Hagyja, hogy a víz átfolyjon a szűrőkön, amelyeket a nem kívánt szilárd anyagok eltávolítására használnak a vízből.
Ezen a ponton az esővíztartály teljesen működőképes, és elkezdheti összegyűjteni és felhasználni az esővizet.