Így kell fát hasogatni!
Egy kályha vagy öntvény kandalló otthonosságot sugároz és kellemes meleget ad, viszont fával kell fűteni. A fát pedig fel kell fűrészelni és fel kell hasogatni. Vehetünk persze készen is, kalodás fát, de abban mi a buli? Tudjuk, ahogy tüzet gyújtani, úgy fát hasogatni is minden férfi tud, de mi azért megerősítenénk ezt az ősi tudást.Kuglizás
Mielőtt a hasogatásra rátérnénk, először megfelelő, felhasogatható méretűre kell darabolnunk a fatörzset. Régen ezt a nehéz munkát két ember végezte kétkezes fűrésszel. Mi ma egy láncfűrész és egy stabil tartó állvány, vagyis fűrészbak segítségével töredék idő alatt végezhetünk vele. A benzines láncfűrész erősebb, de nehezebb, az elektromos fűrész könnyebb, olcsóbb, de kisebb teljesítményű. Gondoljuk át, mekkora mennyiséget, milyen gyakorisággal fűrészelünk, és válasszuk a számukra megfelelő készüléket.Fahasítás fejsze nélkül
A fát többféle módon is lehet hasítani. A klasszikus fejszével, baltával való hasogatás mellett alternatívaként hasító éket és hasítókalapácsot is használhatunk. Az ékkel és kalapáccsal végzett technika különösen alkalmas kemény fafajták esetében. A hasítóék oldalsó hornyokkal és bordákkal rendelkezik, amelyek megakadályozzák, hogy kiugorjon a fából. Ez megkönnyíti a szerszám vezetését is. A hasítókalapáccsal üssük át a hasító éket a fadarabon. Ha nem szeretnénk erőlködni egy elektromos rönkhasítót is beszerezhetünk.Hasogatás fejszével
Létezik speciális hasító fejsze, amelyek ék alakú fejével ideális a fa hasításához. A fej a domborúra csiszolt vágóél mögött kiszélesedik, mélyen behatol a fába és szétnyomja azt. Az ék alakú fejszefejnek az az előnye is megvan, hogy csökkenti az acél törésre való hajlamát.
A megfelelő nyélhossz fontos a jó lengőmozgás érdekében. Ezt az alábbi módon könnyen kiszámíthatjuk. Fogjuk meg a fejszét nyelénél fogva a fej alatt. Nyújtsuk ki a karunkat, és vigyük a szerszámot vízszintes helyzetbe. Ha a fejsze nyele a karunk tövénél végződik, akkor az a megfelelő hosszúságú.
A fejsze fejének súlya is fontos szerepet játszik. A megfelelő súly megtalálásához fogjuk meg a hasító fejszé a nyél alsó végénél, és kinyújtott karunkat emeljük a fej magasságába. Ha nem tudjuk ily módon felemelni a fejszét, akkor a fejszefej túl nehéz nekünk, és nem fogjuk tudni kihasználni a nagy súlyból származó előnyöket.
Hasogatás - Hogyan csináljuk?
Vegyen fel védőruházatotViseljünk erős, munkavédelmi cipőt, csúszásmentes munkakesztyűt és védőszemüveget a felpattanó faforgácsok ellen. Ezután ellenőrizzük a hasítóbaltát vagy a hasító éket, hogy nem sérült-e. Ha a fejsze feje meglazult, ki kell cserélni, mivel ilyen szerszámmal nem biztonságos a munka.
A megfelelő rönkfa
Miután megtettük a biztonsági óvintézkedéseket, kezdhetjük a hasogatást. Először is szükség van egy megfelelő, körülbelül 50 centiméter átmérőjű hasábra alapnak, alátétnek. A tölgy különösen alkalmas e célra - de bármilyen más kemény és jól szárított fa is megfelel. A hasogatás optimális magassága, ha az alap és a hasítandó kugli együttes magassága nagyjából a csípőnk magasságába esik.A kugli elhelyezése
Győződjünk meg róla, hogy a vágófa stabilan áll, és nem tud felborulni. Ezután helyezzük a rönköt függőlegesen a hasáb hátsó részére.A helyes tartás és ütés
A biztos állás különösen fontos ahhoz, hogy biztonságosan és gyorsan hasíthassuk a fát. Ehhez álljunk kisterpeszben a hasítótömb előtt. A fejszét mindkét kezünkkel erősen fogjuk meg, és emeljük a fejünk fölé, hogy elegendő lendületet nyerjünk.Tipp: Az erősebbik kezünkkel fogjuk meg a nyelet a végénél, a gyengébbel a fej alatt. Így egyenes ütőmozgást érhetünk el.
Ha nem sikerült egy ütéssel hasítani a fát, és a fejsze feje a fába szorult, előre-hátra ringassuk a kiszabadításhoz. Oldalra ne mozgassuk, mert ez a fej meglazulásához vezethet. Alternatív megoldásként emeljük meg kissé a fejszét és a fát, és dobjuk vissza mindkettőt a vágótömbre. Soha ne emeljük fel a fejszét úgy, hogy a fa a fejünk fölött van.