A fehér falfestékkel nem lőhetünk mellé, de vannak merészebb ötleteink is - Tippek színes falakhoz
2024-06-19
A fehér falfestékkel nem lőhetünk mellé, de vannak merészebb ötleteink is - Tippek színes falakhoz

A fehér falfestékkel nem lőhetünk mellé, de vannak merészebb ötleteink is - Tippek színes falakhoz

Színesre festené a falakat, de nem tudja, milyenre? Cikkünkből megismerheti az alapokat és megtudhatja, hogyan kombinálja ügyesen a különböző árnyalatokat.

A színek befolyásolják az érzéseinket

Amikor belépünk egy helyiségbe, a színek öntudatlanul is hatással vannak ránk. A látóidegek továbbítják az információt az agyba, amely aztán villámgyorsan előhívja az emlékeket. Természetesen, ha sárgát látunk, azonnal a napra, a melegre és az életörömre gondolunk. A kék fal láttán tengervizet és friss szellőt vélünk érezni, a piros vibrálása pedig a tűzre emlékeztet bennünket.

A színek hatással vannak érzéseinkre és befolyásolják, hogy mennyire érezzük jól magunkat egy-egy helyiségben. Azok a színek, amelyeket a nyugalommal társítunk (kék, barna, szürke árnyalatai), garantálják számunkra az otthoni kikapcsolódást. Az élénk színek, mint például a zöld, a sárga és a piros, ezzel szemben élénk környezetet teremtenek. A kék megnyugtat, a piros inspirál, a sárga jó hangulatot sugároz.
Általános szabály: a világos, kékes színek tágasnak, légiesnek és hűvösnek tűnnek. A narancssárga és vörös árnyalatok meleg, energizáló hatásúak.

Alap színtan

Lenyűgöző, hogy mire képes a szín. Személyiséget ad a helyiségeknek, otthonosságot és hangulatot teremt, befolyásolja a napfény érzékelését, nagyobbnak vagy intimebbnek mutatja a szobákat, serkenti vagy megnyugtatja a lelket. És láthatóvá teszi a lakók személyiségét.

Nem vagyunk egyformák, az emberek olykor egymástól szögesen eltérő környezetben, színek között, érzik jól magukat. A nyár típusú ember a vöröses árnyalatokra vágyik, a téli típus a fehéret szereti. Az időtálló színválasztáshoz azonban nem elég a tetszés, némi tudatosság is szükséges. Nem szabad elfelejteni, hogy a színek nemcsak a nappali fényt, hanem a helyiség érzékelését is befolyásolják. Lehet, hogy kedvenc színünk a kék, de egy világoskékre festett hálószobában jó eséllyel mindig fázni fogunk.  A jó döntéshez színkoncepcióra van szükségünk.

Alapvetően kétféle koncepcióban gondolkodhatunk. A legegyszerűbb harmóniát egy szín sötét-világos árnyalatainak alkalmazásával érhetjük el.

Ha valami színesebbet szeretnénk, használjuk a színkör szomszédos színeit, azok árnyalatit.  
A lila, a padlizsán és a kék vagy a narancs, a sárga és a zöld kiegyensúlyozott színakkordokat alkot.

Az olyan tónusok, mint a piros és a zöld, a sárga és az ibolya vagy a kék és a narancs, amelyek a színkörön egymással szemben helyezkednek el, és komplementer színeknek számítanak, erős kontrasztokat biztosítanak, amelyeket kellemesnek találunk, mert harmonizálják az aktív és a passzív érzeteket.

Fedjük el színekkel a problémás területeket

A szín ideális eszköz a túl kicsi, túl sötét, alacsony vagy egyszerűen csak kedvezőtlen elrendezésű helyiségek hatásának megváltoztatására.
  • Az alacsony helyiségek magasabbnak tűnnek, ha a mennyezet világosabb, mint a falak. Épp ezért a fehér falfesték örök klasszikus a mennyezetekre.
  • Egy hosszú szoba szélesebbnek tűnik, ha az ajtóval szemben lévő rövidebb oldalát erős színűre festjük.
  • A sötét színek titkos fegyvert jelentenek a kis helyiségekben, mivel eltüntetik a szoba kontúrjait, és a szem nem látja könnyen a szoba határait.

A szürke nem szürke eminenciás

A spektrum legsokoldalúbb színe valószínűleg a szürke. A piros, a sárga vagy a kék felé mutató legkisebb árnyalat is nagy különbséget jelenthet. Egy szürke szobának nem kell hűvösnek vagy akár unalmasnak tűnnie - éppen ellenkezőleg. A falak, ablakkeretek és a beltéri ajtó tokkal együtt kissé eltérő árnyalatú szürkére festve elegáns, időtlen megjelenést biztosít, dinamikát kölcsönöz a helyiségnek.


 
Tipp! A helyiségek nyugodtabbnak és homogénebbnek tűnnek, ha a falak, szegélylécek és ajtók egymással megegyező színűek.

Először próbáljuk ki!

Ha elsőre még bizonytalanok vagyunk, hogy melyik árnyalatot válasszuk, fessünk le csak egy falszakaszt - vagy teszteljük a színt egy bútordarabon. Például fessünk le pár bútor fogantyút vagy egy olcsó polcot a kiválasztott színre.  Vagy a kanapé mögötti fal színének kiválasztásában segíthet, a nagypárna különböző színű huzatokba öltöztetése. Kiválóan felmérhetjük így a kanapéval való összhatást.

Nézzük meg, mit tesz a szobával a kiválasztott szín, milyen hatással van ránk? Legalább három napig nézegessük őket különböző napszakokban. Ha még mindig tetszik, akkor ez szín a jó választás.

Ha már megtaláltuk a színt, jól jegyezzük meg

Nem minden kék egyforma, végtelen sok árnyalata van. Például égszínkék, azúrkék, akvamarin. A falfesték színek is számtalan színárnyalatban elérhetők. Mindenesetre mindig jó ötlet megjegyezni a színkeveréket - arra az esetre, ha egy évvel később ki akarjuk javítani a  színt a falon. A különböző árnyalatok színkódokkal vannak jelölve, az egyes festékgyártók (pl. Dulux, Héra stb.) pedig az árnyalataiknak - a könnyebb beazonosíthatóság végett - neveket is adnak.

Fessük a falakat a megfelelő színre

Ha kiválasztottuk a megfelelő árnyalatot, ideje nekilátni a festésnek.
  • Mindig gyorsan és egyenletesen fessünk.
  • Kezdjük a fényforrásnál, és haladjunk a szoba szélei felé.
  • Közvetlenül az első átkenés után az adott részterületet (kb. három-négy csíkot) még egyszer, felülről lefelé, egyenletesen és hézagmentesen egy csepegésmentes festőhengerrel hengereljük át. Így lehet a legjobban elkerülni a foltosodást.
  • Minden festéknek megvan a maga sajátos szaga, még ha enyhe is. Mindazonáltal a helyiség már hat óra elteltével beköltözhető, és 24 óra elteltével szagmentes.
  • Az új szagoktól való megszabadulás legjobb módja a fűtés és a szellőztetés váltogatása.
Extra tipp! Ahelyett, hogy a falakat közvetlenül valamilyen merész színűre kennénk, lefesthetünk és a falra rögzíthetünk egy MDF panelt is. Könnyen eltávolítható vagy átfesthető, ha új külsőt szeretnénk.
 
Ennyi jó ötlet és tanács után nincs is más dolgunk, mint dönteni a falfesték színek közül és festőhengert ragadni!