Miért életbevágó a szénmonoxid érzékelő, ha tüzifa fűtőanyaggal fűtűnk, kályha mellett melegszünk?
2024-06-03
Miért életbevágó a szénmonoxid érzékelő, ha tüzifa fűtőanyaggal fűtűnk, kályha mellett melegszünk?

Miért életbevágó a szénmonoxid érzékelő, ha tüzifa fűtőanyaggal fűtűnk, kályha mellett melegszünk?

A szénmonoxid érzékelő nevéhez híven a szénmonoxid detektálásában jeleskedik. A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan, íztelen és mérgező gáz, amely az égés melléktermékeként keletkezik. Tehát ha például kályha melegít a szobánkban, amihez a fűtőanyagot tüzifa biztosítja, a számolnunk kell a szénmonoxid jelentette kockázattal. Nézzük mit kell tudni a szén monoxid mérgezés tüneteiről, miért életbevágó a szénmonoxid érzékelő használata.

A szénmonoxid érzékelő jelentősége szén, tüzifa tüzelésű kályha használata esetén

Magyarországon kb 20 ember hal meg/év CO-mérgezés következtében. Ezeket a haláleseteket és sérüléseket jellemzően a nem megfelelően használt szén, tüzifa, által fűtött kályha, kazán vagy berendezések okozzák. Míg az otthoni kályha, kazán rendszeres karbantartása és ellenőrzése minimálisra csökkentheti a CO-gáznak való kitettség lehetőségét. Ugyanakkor mindig fennáll a lehetőség valamilyen hirtelen meghibásodásra, amely potenciálisan életveszélyes gázfelhalmozódást eredményez.
A CO gátolja a vér azon képességét, hogy oxigént szállítson a test szöveteibe. Beleértve a létfontosságú szerveket, például a szívet és az agyat. A CO belélegzése során a vér oxigénszállító hemoglobinjával egyesülve karboxihemoglobint képez és a következő tüneteket eredményezi adott co koncentráció mellett:
  • 10% - Nincsenek tünetek (az erős dohányosok CO-szintje akár 9% is lehet)
  • 15% - Enyhe fejfájás
  • 25% - Hányinger és súlyos fejfájás (meglehetősen gyors felépülés oxigénnel és/vagy friss levegővel végzett kezelés után)
  • 30% - A tünetek felerősödnek (hosszú távú hatások lehetségesek, különösen csecsemők, gyermekek, idősek, szívbetegségek áldozatai és terhes nők esetében)
  • 45% - Eszméletlenség
  • 50%+ - Halál
A tünetek nagymértékben változnak az expozíció mértékétől, időtartamától, valamint az egyén általános egészségi állapotától és életkorától függően.

A szénmonoxid érzékelő típusai és működése

Manapság számos különböző típusú és márkájú CO-érzékelő található a piacon. Legkönnyebben azzal jellemezhetők, hogy háztartási áramról vagy akkumulátorról üzemelnek-e. Ennek hátterében a legtöbb esetben a detektor működésében alkalmazott érzékelő típusa áll. A háztartási áramot használó készülékek általában valamilyen szilárdtest-érzékelőt alkalmaznak, amely kiüríti magát, és időszakonként újramintavételezi a CO-t. Az érzékelőnek ez a ciklusa a megnövekedett energiaigény forrása. Az akkumulátorral működő detektorok jellemzően passzív érzékelő technológiát használnak, amely reagál a hosszan tartó CO-gáz expozícióra.

Hány szén-monoxid-érzékelő legyen, és hol kell elhelyezni őket?

Javasolt a lakóhely minden emeletére készüléket vételezni. Legalább egy érzékelőt kell elhelyezni minden hálószinten, és egy további érzékelőt minden nagyobb szén, tüzifa tüzelésű kályha, kazán környékén. Az ezekre a területekre történő telepítés biztosítja a potenciálisan hibásan működő készülékek gyors észlelését, és a riasztást minden alvóhelyről hallani. Általában a CO érzékelőket magasan (a mennyezet közelében) kell elhelyezni a leghatékonyabb használat érdekében. Az érzékelőket nem szabad elhelyezni gázüzemű készülékek 5 méteres körzetében, sem főző- vagy fürdőhely közelében. Az érzékelő adott területen belüli megfelelő elhelyezéséhez olvassa el a gyártó telepítési útmutatóját.

Hogyan reagáljunk, ha a CO-érzékelő jelez?

Az első és legfontosabb, hogy maradjunk nyugodtak. A legtöbb helyzet, amely a szénmonoxid érzékelő aktiválását eredményezi, sokszor nem életveszélyes, és nem szükséges a 112-őt hívni. A 112-es hívás szükségességének megállapításához tegye fel a következő kérdést a háztartásban élőknek. „Influenzaszerű” fejfájás, hányinger vagy szédülés tapasztalható valakinél? Ha a fentiekre a háztartásban bárkinek igaz a válasza, evakuálja a háztartást egy biztonságos helyre, és hívjon segítséget.  Az azonnali evakuálás elmulasztása hosszabb ideig tartó expozíciót és az esetleges CO-gáz hatásának súlyosbodását eredményezheti. A CO-gáz expozíciójának legjobb kezelése a friss levegő. Ha a fentiekre a háztartásban mindenki nemmel válaszol, a súlyos expozíció valószínűsége jelentősen csökken, és valószínűleg nem kell hívni a 112-őt. Ehelyett kapcsolja ki a tüzifa, szén tüzelésű kályha, kazán készüléket és szellőztesse ki a területet.