Milyen anyagból készüljön a bejárati ajtó?
2024-05-24
Milyen anyagból készüljön a bejárati ajtó?

Milyen anyagból készüljön a bejárati ajtó?

Az ajtó számos típusban elérhető, beszélhetünk pld tolóajtó, mindenféle kül- és beltéri ajtó változatokról stb. Akárhogy is, a legfontosabb ajtó mégiscsak a bejárati ajtó. A bejárati ajtó az első és az utolsó dolog, amit vendégei látnak, ezért azt szeretné, hogy benyomást keltsen. De ami még fontosabb, azt szeretné, hogy otthona melegen (vagy hűvösen) és családja biztonságban legyen. Otthona számára is remek befektetés. egy energiatakarékos ajtóval 10%-ot takaríthat meg az energiaszámláján. Ráadásul átlagosan a költségek közel 100%-a megtérül az ingatlan értékesítésekor. Bár a tolóajtó, a beltéri ajtó kiválasztása során számos szempontot érdemes mérlegelni, a legfontosabb a bejárati ajtó anyaga.

A bejárati ajtó anyaga

Az első vagy oldalsó bejárati ajtók gyártásához használt három elsődleges anyag az üvegszál, az acél és a fa. Egy modern bejárati ajtórendszer valószínűleg két vagy több ilyen anyagot kombinál. Az ajtó külső felülete számos egyedi anyagból készül: acél, fa, porcelán, beton, üveg vagy lakk. Ezen anyagok mindegyike többféle textúrában és színben kapható, és két vagy több anyag kombinálható is az igazán egyedi megjelenés érdekében.

A fa

A fa továbbra is a klasszikus választás a bejárati ajtókhoz. A fogyasztók által megkívánt csúcsminőségű megjelenést, valamint a horpadásokkal szembeni kiváló ellenállást biztosít. Ugyanakkor karcolásai is könnyen javítható. Az ajtók készítéséhez leggyakrabban használt fa a dió, a cseresznye, a tölgy, a mahagóni, a juhar, a fenyő. Ha tömörfa ajtókról van szó, az ördög a részletekben rejlik. A vastagabb ajtó bonyolultabb faragványokkal és díszlécekkel általában jobb végeredményt ad. A faajtót azonban rendszeresen lakkozni vagy festeni kell, hogy a lehető legjobban nézzen ki. A tömörfa ajtót évente egyszer alaposan meg kell vizsgálni sérülés vagy jelentős kopás jelei szempontjából.

Acél

Az acél a legsokoldalúbb és legköltséghatékonyabb anyag, amely kiváló időjárásállóságot és biztonságot kínál. Az acél erősebb, mint a fa vagy az üvegszál, és nem reped meg vagy deformálódik. A prémium acélajtók jellemzően belső acélkerettel és nagy sűrűségű habszigeteléssel készülnek. Az acélajtónak nem kell acél-szerűen kinéznie. Az egyedi acélajtók festhető farost bevonattal, laminált fa furnérral vagy egy sor egyéb felülettel is kaphatók.

Az üvegszál

Az üveg egyre népszerűbb, mint a lakossági bejárati nyíló, tolóajtó variánsok anyaga. Az üveg „kevésbé biztonságos” anyagnak tűnhet. Ugyanakkor a modern biztonsági üvegajtók minden olyan biztonsági intézkedést tartalmaznak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy családja biztonságban legyen.Az üvegszál a leggyakoribb választás. Kopásálló, festhető, többféle textúrában kapható, és kevés karbantartást igényel. Az olcsó üvegszálas ajtók azonban ütés hatására megrepedhetnek, ezért naygy kitettség esetén ezeket kerülni kell. A minőségi üvegszálas ajtó az árskála csúcsán lesz.

A szigetelés szempontjai

Az acél és üvegszálas bejárati ajtók általában jobb szigetelést biztosítanak az elemek ellen, mint a faajtók. Ugyanakkor a hőveszteség nagy része általában az ajtó körüli levegőszivárgásból adódik, nem pedig az ajtón keresztül. Az ajtó kiválasztásakor az ajtókeret felépítésének minősége ugyanolyan fontos, mint az ajtó, az ajtót és a tokot integráló kialakítás minősége. A szigetelő-réskitöltő anyagnak megfelelően kell tömítenie, és a küszöbnek pontosan illeszkednie kell az ajtóval.
A modern bejárati ajtók általában nem egyetlen anyagból készülnek, hanem több anyagból álló „szendvics” konstrukcióból, a maximális szigetelés, biztonság érdekében. A legjobb minőségű acél és üvegszálas bejárati ajtók extra hőszigetelővel vannak ellátva. Ez egy hőálló anyag, amely a belső és külső burkolatok közé kerül, hogy megakadályozza a hő és a hideg átszüremlését.