A szegélynyíró és a fűkasza két különböző eszköz
2024-06-19
A szegélynyíró és a fűkasza két különböző eszköz

A szegélynyíró és a fűkasza két különböző eszköz

A normál fűnyírók saját testüknél fogva nem képesek teljesen közel menni a falakhoz, szélekhez, fatörzsekhez. Ezeken a helyeken mindig magasan marad a fű, ami jelentősen rontja az összképet, borzolja idegeinket. E probléma orvoslására való a szegélynyíró. E cikkből megtudhatjuk, mire figyeljünk gyepszélek vágásakor, milyen lehetőségeink vannak szegélyvágó vásárlásakor kábellel vagy anélkül.

Hogyan vágjuk le a magasan maradó füvet a szegélyeknél?

Van néhány dolog, amit különösen a kezdőknek érdemes szem előtt tartaniuk a szép eredmény érdekében. A gyepszéleket érdemes a fűnyírás előtt levágni, tehát ezzel kezdeni a munkát. A levágott növényi részek ugyanis ekkor automatikusan a fűnyíró fűgyűjtőjébe kerülnek, nem kell extra feladatként bajlódnunk az összeszedésükkel.
Kertészek között is vita tárgya, hogy a levágott füvet hagyjuk-e a gyepen heverni vagy hagyjuk, hogy a fűnyíró összegyűjtse. Nem tisztünk igazságot tenni a kérdésben. A köztes megoldás az lehet, hogy ha gyakran vágjuk a füvet, és egyszerre csak keveset távolítunk el, azt a keveset nyugodtan otthagyhatjuk, mert szinte észrevehetetlen, pillanatok alatt lebomlik, értékes tápanyagokat szolgáltatva pázsitunknak. Ha viszont sok a levágott nyesedék, azt valóban érdemes inkább összegyűjteni, mert befülledhet alatta a fű, ami a pusztulásához is vezethet.
A gyep trágyázását vagy szellőztetését célszerű a fűnyírás és a gyepszegélyek levágása után elvégezni. Ez biztosítja a gyep optimális levegőztetését és azt, hogy a gyep szép zöld maradjon.
A gyepszegély vágását a fűnyírással együtt végezzük. Ez hatékonyan megakadályozza, hogy a fű bejusson a szegélykövek illesztéseibe vagy a szomszédos virágágyásba.

A gyepszegély nem csak esztétikai funkcióval bír

Annak érdekében, hogy a virágágyásban lévő virágokat ne fejezzük le véletlenül a fűnyíráskor, célszerű a gyep és a virágágyás között valamilyen elválasztó részt, szegélyt kialakítani. Az ősz eleje pontosan a megfelelő időpont a gyepszegélykövek lerakására vagy egyéb fa, kő vagy műanyag gyepszegély telepítéséhez. Ezek barkácsáruházakban sokféle típusban beszerezhetők.Általában érdemes szegélykövekkel kiegészíteni a gyep szélét. Ezek nemcsak rendezett megjelenést kölcsönöznek a kertnek, hanem a munkát is megkönnyítik. Ha a gyep közvetlenül egy sűrű virágágyással határos, fűnyíróval, de még szegélyvágóval sem mindig érünk el optimális eredményt. A sűrűn beültetett virágágyások mellett célszerű fűnyíróollóval dolgozni az optimális eredmény elérése érdekében.
A kertészeknek a gyep első vágása előtt tájékozódniuk kell a megfelelő felszerelésekről. Az alábbiakban áttekintést nyújtunk a legjobb gyepszegélynyírókról.

Elektromos vagy akkus szegélynyíró? Vagy fűkasza?

Kinézetre hasonlít egymáshoz a szegélynyíró és a fűkasza, de két különböző eszközről van szó. A fűkasza jellemzően benzines meghajtású, nagy teljesítményű, hangos, erős motorral ellátott, viszonylag nehéz eszköz, ami nagy elgazosodott területek, telkek karbantartására szolgál.
A szegélyvágók jellemzően elektromos vagy akkumulátoros meghajtásúak, és gyengébb motorjuk, kisebb teljesítményük okán kisebb kert körüli munkákra, (például nem meglepő módon fű szegélyek levágására) hobbi felhasználásra alkalmasak.
A gyepszegélynyíróknak két fő típusa van: vezetékes és akkumulátoros. Az akkus szegélynyíró készülékek maximális rugalmasságot biztosítanak. Nincs folyton útban lévő, bosszantó kábel, nem kell konnektort keresni, a hosszabbítóval bajlódni. Ráadásul az akkus készülékek általában csendesebbek is, mint a vezetékes változat.
Az elektromos szegélyvágók viszont általában olcsóbbak és súlyuk is kisebb, mivel az akkumulátor hiányzik belőlük. További előny, hogy a munka hosszát nem korlátozza az akkumulátor teljesítménye és töltési ideje. Így a munka összességében könnyebb velük, nagyobb kertekbe inkább ezt a típust ajánljuk.

Szegélyvágó  - damillal vagy vágókéssel?

A gyepszegélynyírók kétféle vágási technika egyikével dolgoznak. Nagyon elterjedtek a műanyag damillal ellátott készülékek, ahol a damil forgása szépen levágja a fűszálakat a gyep szélén. A vágóélként funkcionáló damil hosszát egy egyszerű mozdulattal nekünk kell mindig az optimális méretben beállítani. Ha a tekercs elfogy, új orsót kell vásárolnunk. Egyre népszerűbbek a vágókéssel ellátott gyepszegélynyírók is. Ezek nagyobb gyepfelületeket is gyorsan le tudnak vágni. A sérülésveszély minimalizálása érdekében célszerű pengevédőt vásárolni.