Olcsó tetőfedési lehetőségek – kerti kisházakhoz, pavilonokhoz
2024-07-10
Olcsó tetőfedési lehetőségek – kerti kisházakhoz, pavilonokhoz

Olcsó tetőfedési lehetőségek – kerti kisházakhoz, pavilonokhoz

 Napjainkban számtalan tetőfedési lehetőség közül választhatunk. Ezek ára és mechanikai tulajdonságai is igen eltérők. Jellemzően az erősebb műszaki tartalommal rendelkezők kerülnek a lakóépületekre (agyag- vagy betoncserép, kőpala stb.), míg a kevésbé tartós, de a „célnak megfelel” típusok az ideiglenesebb kerti építményekre. E cikkünkben ez utóbbi kategória szereplőit vesszük górcső alá.


A kerti fészer vagy pavilon tetejének kialakításában nincs hiány lehetőségekben. Hogy melyiket választjuk, az az építmény felhasználásától, megjelenésétől és a tető formájától függ. Az időjárást sem szabad figyelmen kívül hagyni. A hóterhelés például egyes területeken meglepően nagy lehet (hegyvidékeken akár 200-400 kg/m² is, míg egy panelekből készült kerti fészer tetőfedés négyzetméterenként általában csak 75 kilogrammot bír el. Ezért mindig nézzünk utána a jogszabályi előírásoknak.
A kerti építmények tetejének lefedésére és megjelenésének javítására a következő főbb lehetőségek állnak rendelkezésére.
 

A kerti fészer tetőfedése - kátránypapír

A bitumenes kátránypapír a kerti fészerek klasszikus tetőfedése, és legalább három fokos hajlásszögű tetőkre alkalmas. Ahogy a neve is mutatja, az anyag bitumenbe áztatott kartonpapír, kopásállóságát pedig palaforgács, kavics vagy durva szemcséjű homok növeli. Nagyméretű lapokban kerül forgalomba, amelyeket szögekkel vagy kapcsokkal rögzítenek a fadeszkára. Fontos, hogy a bitumenes lapok fedjék egymást, majd bitumennel vagy más megfelelő ragasztóval lezárják őket, hogy megvédjék a tetőt az eső ellen. Ha a tetőfedő nemez az egyetlen tetőfedés a kerti fészerben, mint ahogyan ez gyakran előfordul a készen vásárolt kerti fészerek esetében, akkor célszerű a kátránypapírt több rétegben, lépcsőzetesen egymásra fektetni.

A legtöbb esetben azonban a bitumenes kátránypapír más típusú tetőfedés alapját képezi - ebben az esetben elegendő egy réteg belőle.
Előny: Nagyon olcsó, könnyen felrakható, akár saját kezűleg is. Vízálló, nincs szükség további vízszigetelésre.
Hátrány: A hőt nem tartja távol, jellemzően csak szürke színben kapható, nem UV-álló, a napon gyorsan lebomlik. Önmagában lapostetőkhöz nem alkalmas.
 

A kerti fészer tetőfedése – bitumenes zsindely

A tetőzsindely alap esetben egy hasítással készült tetőfedő elem. Különböző anyagokból (fa, pala) készülhetnek, ezért súlyuk és áruk is eltérő.
A nehezebb zsindelyek közé tartoznak a fazsindelyek, amelyek élettartama akár 100 év is lehet. A pala zsindelyek a 25 fokos vagy annál nagyobb hajlásszögű tetőkre alkalmasak. Ezek jellemzően lakóépületek tetejére kerülnek, mert dekoratívak, nehezek, de igen tartósak. És a hagyományos zsindely ára is meglehetősen magas.
A könnyebb tetőzsindelyek közé tartoznak a bitumenes tetőzsindelyek. Ma is nagyon népszerűek, mivel sokoldalúak, tartósak és a hagyományos tetőzsindelyekhez képest nagyon könnyűek is. Rugalmasságuknak köszönhetően szokatlan, íves tetőformák - 15 fokos tetőhajlásszögtől - fedésére is alkalmasak.
A bitumenes zsindelyek mindkét oldalukon bevonatos üveggyapotból készülnek, és ásványi szemcsékkel vörös, fekete vagy zöld színűek. Különböző formákban, többek között hódfarkú, hatszögletű és téglalap alakban kaphatók. Az USA-ban és Magyarországon is a bitumenes zsindelyt ferde tetőkhöz, lakóépületekhez is használják.
Előnyök: Többféle színben és mintázatban kapható, megjelenése az építményhez igazítható. Stabil, viszonylag tartós, könnyű, rugalmas. Könnyű vágni, megmunkálni. Esőben nem zörög, UV-álló, olcsó.
Hátrány: Nem mindegyik típusa tűzálló, élettartama viszonylag rövid, 20-30 év, rendszeres ápolást, karbantartást igényel. 
 

Kerti fészer fedése - EPDM fólia

Az EPDM fóliák zsúptetők és lapostetők fedésére is alkalmasak. Az EPDM rövidítés az etilén-propilén-dién-monomer gumi nehézkes nevéből ered, ez az anyag akár 300 százalékig is nyújtható, és -40 és 120 Celsius-fok közötti hőmérsékletnek is ellenáll. A lapokat minden egyes tetőre testre szabják, és egyetlen darab gumi-elasztikus anyagból készülnek. Ez megakadályozza, hogy a kerti fészer tetején repedések keletkezzenek, és a víz áthatoljon a tetőfedésen. Az EPDM-lemezeket zöldtetők alátétként is használják. A kerti fészerek tetőfedésére alkalmas tetőfedő membránok közül az EPDM membránok a legellenállóbbak.
Előnyök: Rendkívül biztonságos és nagyon tömör, UV- és ózonálló, élettartama akár 50 év is lehet.
Hátrányok: Drága, mert mindig személyre szabottan készül, standard színe a szürke.
             

A kerti fészer tetőfedése - fém tetőlemez

A fémlemez az idők során ugyanaz maradt, de a forma és a feldolgozás változott. A fém tetőlemez nem új tetőfedő anyag. A tetőzsindely és a bitumen alternatívája minden olyan esetben, ahol a cserepek vagy zsindelyek súlyát nem bírja el a tetőszerkezet.
Egyre népszerűbbek az úgynevezett cserepeslemezek is. Bár ezek a tetőcseréppel történő nehéz tetőfedés megjelenését imitálják, acél- vagy alumíniumlemezből készülnek, ezért könnyebbek. Különös figyelmet kell fordítani a fémlemezből készült tetőcserepek bevonatára, mivel ebben rejlenek a minőségi különbségek. A poliészter bevonat a szabvány, ez már cseppálló bevonatot tartalmaz. A matt poliészter bevonat a minőséget tekintve a középmezőnyben helyezkedik el, a TTHD bevonat pedig a legjobb védelmet nyújtja.
A lemezfedésű tetők anyagának legújabb generációja szintén különböző bevonatokkal rendelkezik. A trapézlemez egy horganyzott acéllemez. A formája az egyetlen közös vonása a nagyon olcsó és általában gyengébb minőségű hullámlemezzel. Nagy szilárdsága és teherbírása miatt ez az anyag alkalmas tetőfedő anyag a kerti fészerek számára. Ennek oka, hogy nagyon jól ellenáll a hónak is, anélkül, hogy a kerti fészerre további súlyt jelentene.

Előnyök: Nagyon könnyű tetőfedés, amely ennek ellenére törhetetlen, ellenálló és nagyon tartós. A tető hátsó szellőzése szükséges. Ez további költségekkel jár. A lemezfedésű tetőkkel könnyű dolgozni. Többféle színben kapható, és nagyon elegánsan néz ki.
Hátrányok: A fémlemez tető nagyon hangos, ha esik az eső - csak extra szigetelőanyaggal válik halkabbá. Árát tekintve a fémlemez tető az alsó középkategóriába tartozik. Nyáron meleg, télen hideg. Ez ellen is segít a tető kiegészítő hőszigetelése.
 
A hullámlemez egy összefoglaló kategória. Minden hullám formára hajlított lemezes tetőfedő anyagot nevezhetünk így. Pontosítani szokás a szerint, hogy milyen anyagból készült. Típusai lehetnek például: bitumenes hullámlemez, PVC hullámlemez, üvegszálas hullámlemez.